RUPA U PRORAČUNU / Linićev plan ušteda podbacio je za 800 milijuna kuna! Rebalans?

Topi se još jedno obećanje Kukuriku koalicije - ono o uštedama. Ministar financija priznaje da u državnoj blagajni ima 800 milijuna kuna manje nego što je planirao. Za podbačaj krivi petorica kolega koji se nisu držali dogovora o uštedama na rashodima zaposlenih te im poručuje da će morati štedjeti još više jer rebalans proračuna ne priprema.

30.8.2012.
18:40
VOYO logo

Stezanje remena Milanovićevoj Vladi nije pošlo za rukom. Ministar financija ostao je usamljen u stavu da je štednja laka. Njegove kolege nadležne za vojsku, policiju, zdravstvo, školstvo i pravosuđe nisu srezali rashode za zaposlene.

"Neke stvari možemo, neke ne možemo. Imamo u sustavu preko 100 ugovora na određeno vrijeme. Zatražio sam od svakog predsjednika suda da analizira koji su od tih ljudi zaista potrebni, a koji nisu.", pravdao se ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Umjesto da štede, neki ministri još analiziraju.

"U svim ministarstvima se rade izračuni. Na nama je da podvučemo crtu i vidimo gdje smo i onda ćemo donijeti odluke za dalje", rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

No, u nekim ministarstvima se pomalo prave Englezi. Ministar školstva je u Londonu, a njegova zamjenica se čudi na spomen da je njen šef 'prešišao' predviđeni proračun.

Na početku mandata Vlada je imala ambiciozan cilj: u 2012. uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene. Umjesto štednje, do kraja srpnja potrošeno je na plaće i druge rashode zaposlenika čak 200 milijuna više nego lani. Linićev plan ušteda podbacio je za 800 milijuna kuna.

Image
Image



"Poruka premijera su jasne, o rebalansu ne razmišljamo i svatko se mora uklopit u te veličine, i to zna svatko od ministara", nastavlja ministar financija po starom.

U Vladi još tvrde da će dovoljno biti srezati prekovremene i dodatna primanja, dok same plaće neće ići dolje.

"Koeficijenti su zadnja linija obrane, u ovom trenutku ne razmišljamo o tome", kazao je Mrsić.

I dok ministri muku muče, dvojac na vrhu je dobro raspoložen. Radimira Čačića veseli što mu je pošlo za rukom izgladiti odnose s Udrugom poslodavaca.

Premijera pak, u moru loših vijesti, vesele i sitnice poput ukidanja vize za Azerbejdžan.

"Mi koji smo tamo putovali vize smo dobivali direktno na aerodromu. Sad će biti procedura još jednostavnija", izjavio je premijer očito ignorirajući hrpe problema u njegovoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo