Prosvjed u New yorku / Mala, ali glasna oporba: Putin prozvan 'kugom 21. stoljeća'

Image
Foto: Peter Muhly/Press Association/PIXSELL

Prosvjednici, većinom ruskog ili ukrajinskog podrijetla, nosili su fotografije smaknutog oporbenog vođe i transparente na kojima je pisalo 'Putin - Kuga 21. stoljeća'

2.3.2015.
11:10
Peter Muhly/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Više desetaka prosvjednika u nedjelju se u New Yorku okupilo blizu stalne ruske misije pri UN-u kako bi osudili ubojstvo gorljivog kritičara Kremlja BorisaNemcova, usprkos strahu od odmazde prema njima ili članovima obitelji u Rusiji gdje je prosvjed protiv ubojstva u Moskvi privukao više od 70.000 ljudi, prenose u ponedjeljak agencije.

Prosvjednici, većinom ruskog ili ukrajinskog podrijetla, nosili su fotografije smaknutog oporbenog vođe i transparente na kojima je pisalo "Putin - Kuga 21. stoljeća" i "Zaustavite diktatora Putina - zaustavite ubojstva", aludirajući na ruskog predsjednika VladimiraPutina kojeg mala, ali glasna oporba smatra autokratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prosvjed na Upper East Side na Manhattanu tisuće milja daleko od Kremlja, neki su prosvjednici izrazili zabrinutost zbog sudjelovanja na javnom skupu protiv Putina.

"Znam dosta ljudi koji se nisu usudili doći na skup jer se boje da bi njihove slike ili imena koja se pojave u medijima mogli naštetiti njihovim rođacima u Rusiji", kazao je 50-godišnji inženjer Dimitrij Smelansky.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Igor, Amerikanac ruskog podrijetla iz Brooklyna, nije htio odati svoje prezime, priznajući da se boji posljedica sudjelovanja u prosvjedu protiv Putina.

"Ako me vide da prosvjedujem, prilično sam siguran da bi pronašli moju obitelj i prijatelje i učinili im pakao od života, a možda čak i nešto gore. Atentat na Nemcova je najvjerojatnije bio prvi u nizu likvidacija koje planiraju", kazao je Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed u New Yorku održan je isti dan kada je u središtu Moskve u počast ubijenom oporbenom političaru marširalo 70.000 ljudi. Taj skup uvelike je brojčano premašio prosvjedna okupljanja koje je u zadnje vrijeme sazivala oporba i po svojoj veličini podsjeća na velike prosvjede protiv Putina iz 2011. i 2012. Na skupu nije bilo incidenata, no prije mimohoda je uhićen ukrajinski zastupnik AleksejGončarenko koji je u Moskvu stigao samo zbog tog skupa. Optužen je za pobunu protiv snaga reda.

Prosvjednici su jednoglasni da se Nemcov "borio za slobodnu Rusiju" i da je "ubijen iz političkih razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je politička likvidacija kao primjer drugima, kako bi se teroriziralo ljude. Politički teror će se sada još više pojačati", izjavio je AleksandarAkuline.

Oporba je najavljeni prosvjed protiv Putina zamijenila mimohodom za 55-godišnjeg Nemcova kroz središte Moskve, a glavno okupljanje je bilo na mjestu atentata. Nemcov je likvidiran s četiri metka u leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo