ljubav prema drvu / Hrabro je krenuo u izradu jedinstvenih nalivpera i kemijskih olovaka: 'Krenuo sam putem svoje vještine i dara'

Image

''Inkspire brend osobito cijene rukovodeće osobe koje žele i trebaju ostaviti značajan i trajan dojam'', naglasio je Ribarić

9.1.2022.
12:45
VOYO logo

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o hrvatskom brendu Inkspire koji proizvodi unikatne kemijske olovke prepletene ljepotom drveta.

Jedan od predmeta koji svakodnevno koristimo je svakako kemijska olovka, a za Zorana Ribarića, vlasnika brenda Inkspire, olovke su posao. Ideja za izradom olovaka došla je krajem 2019. kada je poželio na kreativan način ispuniti svoje slobodno vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od uvijek gajim veliku ljubav prema drvu i drvenim proizvodima, a pred nekoliko godina sam u bespućima interneta naletio na ljude koji izrađuju kemijske olovke od drveta. Tada mi je to bio samo „fun fact“. No kada sam osjetio da se jednostavno moram početi  baviti s nečim, došao je onaj aha moment i odlučio da ću raditi nešto što je vrlo rijetko na našim prostorima i krenuti u izradu drvenih olovaka'', rekao nam je Ribarić. 

Korištenje kvrga drveta

Trenutno za izradu kemijskih olovaka i nalivpera koristi drvo. Obzirom da kemijske izrađuje po posebnim narudžbama svojih kupaca, uvijek nastoji da ponuda drva bude raznolika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Volim raditi s hrvatskim hrastom, šljivom ili maslinom, ali teže ih je nabaviti nego npr. Karelijsku brezu koja raste u predjelu između Finske i Rusije, a koju zbog njezine  cijenjenosti prodaju tek na kilograme. Mnogi me kupci traže da im izradim olovku od 4200 godina starog močvarnog hrasta. Za njega imam i certifikat starosti. Volim raditi i s autentičnim drvetom iz Južne Amerike i Australije'', kazao nam je Ribarić. 

Za izradu olovaka se najčešće koriste kvrge drveta koje su estetski najdojmljivije jer donose sa sobom najrazigraniju strukturu godova. Vlasnik brenda Inkspire pojašnjava da se na taj način nešto što nam je na prvi pogled neugledno, kreativnošću se pretvara u vrhunsku eleganciju kojoj ne odolijeva nitko tko želi ostaviti upečatljiv dojam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Inkspire
Image
Foto: Facebook/Inkspire

''Također bitno je napomenuti da su metalni dijelovi oplemenjeni plemenitim metalima kao što su rodij, titanij ili pak zlato i da jedan model ima i Swarovski kristal na svojoj kopči'', izjavio je Ribarić.

Inkspire u ponudi ima kemijske olovke, nalivpera i roller kemijske. Ribarić je kazao kako je ime Inkspire nastalo kao izvedenica iz riječi Ink i inspire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Te dvije riječi najbolje opisuju što bi brend Inkspire trebao predstavljati, a to je nešto inspirativno i novo na našem tržištu, a povezano je sa tintom i pisanjem sa kemijskom ili nalivperom. Ink im tu posebno mjesto jer je u današnje vrijeme upotreba klasičnih kemijskih olovaka, a posebno nalivpera sve rjeđa'', rekao je Ribarić.

Zainteresirani za Inkspire olovke mogu ga kontaktirati putem web stranice, Facebooka i Instagrama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
dobro promišljen dizajn /

Proizvode jedinstven stolić s kalendarom koji podsjeća zaliti biljke: 'Naša multifunkcionalna lončanica oduševljava'

Image
dobro promišljen dizajn /

Proizvode jedinstven stolić s kalendarom koji podsjeća zaliti biljke: 'Naša multifunkcionalna lončanica oduševljava'

Ušao u područje o kojem ništa nije znao

Kada se odlučio pokrenuti Inkspire, kaže nije bilo lako. 

''Na početku je sve bilo vrlo teško, jer sam ulazio u područje o kojem nisam znao ništa. Trebao sam kupiti strojeve koje je relativno teško nabaviti u Hrvatskoj i osigurati si repromaterijal za izradu kojeg nema u Hrvatskoj'', kazao je Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Inkspire
Image
Foto: Facebook/Inkspire

Kada je nabavio tokarilicu, prvo je morao savladati korištenje iste i sve popratne stvari. Zatim nabaviti osnovne alate i metalne dijelove za kemijsku.

''To sam uspio naći u Engleskoj, a početno drvo mi je bio hrast. Sam proces izrade sam naučio na internetu i naravno tu je bilo dosta pokušaja i promašaja, ali bitno je da se sa svakim novim pokušajem nešto nauči'', dodaje vlasnik brenda Inkspire. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za proces jedne olovke treba sveukupno minimalno 4 dana zbog togs što se proces izrade kemijske odrađuje se u etapama jer se u svakoj fazi izrade drvo dosta zagrije i prije svake sljedeće faze mora se ohladiti.

Jedan od najvećih problema na koje nailazi je nabavljanje repromaterijala i alata jer u Hrvatskoj nema tržišta za takve stvari. No unatoč tome, svoj posao voli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja obožavam raditi kemijske i nalivpera. Kada sam krenuo s izradom kemijskih i nalivpera osjetio sam u sebi snažno nagnuće da krenem putem svojih osobnih darova i vještina. To je ono najvažnije po čemu se razlikuje svatko od nas. Ne određuje nas ono što smo naučili na fakultetu, već ono što živimo, ili nastojimo barem živjeti kroz onaj jedinstven osjećaj koji nas svakoga dana pohodi i  već izjutra  nam potvrđuje da smo na dobrom putu. Da služimo svojoj svrsi. I da netko drugi pored nas, poznat ili nepoznat, doista može, ima razloga, i ima puno pravo biti izravnim uživateljem plodova našeg rada'', izjavio je Ribarić. 

Image
Foto: Facebook/Inkspire
Image
Foto: Facebook/Inkspire

U budućnosti se želi kontinuirano razvijati kroz ponudu novih modela, uvesti nove materijale i nove završne obrade i etablirati se u segmentu unikatnih  poklona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Inkspire brend osobito cijene rukovodeće osobe koje žele i trebaju ostaviti značajan i trajan dojam na svoje ključne kupce i poslovne partnere. Kao sjajan dar s gravurom prepoznali su je mnogi i za godišnjicu braka, svetu potvrdu i umirovljenja, a sjajan je i znakovit  poklon  piscima, maturantima, diplomantima i doktorantima. Inkspire kemijske preporučujem kao jedinstven božićni poklon za bližnje, ili pak za potpisivanje vjenčanog lista'', kazao je Ribarić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo