Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
unikatna keramika

Izrađivanje unikata od gline pomoglo joj je lakše prebroditi početak pandemije: 'Za izradu šalice treba nekol...

Ime Bréza Ceramics za nju je pomalo i simboličko, jer drvo breze označava novi početak i ponovno rođenje

Image
Ana Roksandić/ 28.3.2022. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bréza Ceramics, unikatna ručno rađena keramika, djelo je Stele Kovačić. U svom kućnom studiju u Zagrebu, keramiku izrađuje na lončarskom kolu ili oblikujem ručno u malim limitiranim serijama. Inače je po struci grafička dizajnerica, a Bréza Ceramics osnovala je 2020. godine.

''Znanje i iskustvo koje sam stekla u dizajnu pretočila sam u oblikovanje keramike, stoga prilikom izrade keramičkih predmeta promišljam o njihovoj estetici, funkcionalnosti i cjelokupnom doživljaju. Moj prvi pravi doticaj s keramikom bio je 2016. godine kada sam krenula na radionicu keramike i tada me oduševio proces rada s glinom'', ispričala je Kovačić.

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

''Pandemija je zapravo bila ključna jer sam imala više vremena posvetiti se keramici i dizajniranju vlastitog brenda, izradi web stranice, fotografiranju keramike i sl. Pomoglo mi je da lakše prebrodim cijelu situaciju i ta mi je godina bila godina učenja, eksperimentiranja, otkrivanja i pronalaženja sebe u keramici. Shvatila sam da je vrijeme previše dragocjeno i da trebamo raditi stvari koje nas ispunjavaju, a potrebno je samo odlučiti se, dalje će se sve nekako posložiti'', dodaje Kovačić.

Ime Bréza Ceramics za nju je pomalo i simboličko, jer drvo breze označava novi početak i ponovno rođenje, proces koji prolazi svaki ručno izrađen keramički predmet – od rađanja ideje, oblikovanja, pa sve do stvaranja finalnog savršeno nesavršenog oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Samozaposlena sam u svom obrtu, te u svaki dio koji radim unosim i dio sebe kao autora, njegujući time osoban pristup – od osmišljavanja i izrade keramike, pakiranja, dizajna vizuala, fotografiranja, pisanja objava i komunikacije s kupcima'', kazala je Kovačić. 

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

Za izradu keramike najviše koristi kameninu (eng. stoneware), visoko paljenu glinu zemljanih tonova koja je baš namijenjena za izradu posuđa. Paljenjem iznad 1200°C, glina postaje vrlo čvrsta i neporozna, poprimajući osjećaj kamena. Vanjsku stranu predmeta često ostavlja neglaziranom, upravo kako bi istaknula tu ljepotu kamene teksture. 

Keramiku zainteresirani trenutno mogu kupiti tako da se jave putem društvenih mreža na Instagramu i Facebooku ili putem maila, a sezonski se određeni komadi keramike mogu naći u predivnom design storu ISOLA na Hvaru i galeriji Yahho na Korčuli. Bréza Ceramics možete pronaći na Instagramu, Facebooku ili njihovoj web stranici.

''Trenutno najviše radim funkcionalnu uporabnu keramiku namijenjenu za svakodnevni život, poput dizajnerski osmišljenih šalica i desertnih tanjura, no s vremenom planiram predstaviti i druge uporabne i dekorativne predmete'', naglasila je autorica Bréza Ceramics.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kovačić je pojasnila kako je izrada keramike je vrlo zahtjevna, jer osim što je potrebno uložiti puno truda i vremena, te fizičkog napora kako bi se savladala tehnika izrade na lončarskom kolu, sam proces izrade keramike je jako osjetljiv i dugotrajan. Primjerice za izradu jedne šalice potrebno je nekoliko tjedana kako bi prošla kroz sve faze od izrade, sušenja, biskvitnog paljenja, glaziranja, glazurnog paljenja, a ponekad i trećeg paljenja ukoliko se dodaje zlato. U svakoj od tih faza može se dogoditi da predmet ne uspije. Stoga je osim vještine, potrebno i jako puno pažnje, spretnosti i posvećenosti u izradi keramike.

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

''Započinjanje posla u koronakrizi se čini pomalo ludo, ali upravo me to natjeralo da razmislim koji su mi prioriteti u životu i u što želim ulagati svoje vrijeme. Kada radite nešto kvalitetno i predani ste tome, ljudi će to prepoznati, a uspjeh će doći prije ili kasnije'', rekla je Kovačić.

No zbog puno ljubavi koju ima prema poslu kaže kako i dalje planira nastaviti uživati u kreiranju i eksperimentiranju s raznim glinama, glazurama i oblicima, te se prepustiti kreativnosti.

Ana Roksandić/ 28.3.2022. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču