pravi obiteljski posao / Mladi Matija sa šesteročlanom obitelji bavi se bobičastim voćem: 'Krenuli smo od nule'

Image

Matija naglašava kako bi svi članovi obitelji vole upoznati svoje kupce osobno i tako prodavati

11.9.2022.
12:00
VOYO logo

Šesteročlana obitelj Andrašević odlučila je nakon obiteljskog sastanka krenuti u potpuno novom smjeru i baviti se uzgojem bobičastog voća. Matija Andrašević je te 2016. godine imao 19 godina.

Važno je obitelj držati na okupu

''Kako smo krenuli od nule, naša je poljoprivredna avantura u početku bila na razini hobija, a s vremenom se, uz mnogo truda rada i odricanja čitave obitelji, hobi razvio u pravi obiteljski posao. Još jedna jako važna stvar, a to je da drži obitelj na okupu. Imanje se rasprostire na preko tri hektara obradive površine na brdovitom terenu u potpunoj čistoj prirodi'', kazao nam je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U OPG-u uz Matiju vrijedno rade roditelji Robert i Dubravka, kao i četiri brata Antonio, Alen, Matija i Robert. Kako se posao svake godine širi, po potrebi uzimaju i sezonske radnike za berbe. Oni im pomažu ubrati svježe plodove i spremiti za dostave.

''Ja volim osobno sam dostaviti kupcu na vrata'', naglasio je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OPG Andrašević
Image
Foto: OPG Andrašević

OPG čije se imanje nalazi u Moslavini nazvano je Andrašević Matija, no kako bi pratili korak s trendovima, on se odlučio stvoriti vlastiti brend.

''Jednoga dana došao sam na ideju pa zašto ja ne bi stvorio svoj vlastiti brand te sam smišljao kako bi ga mogao nazvati i ideja je došla sama od sebe. Danas smo prepoznatljivi po imenu ZDRAVE_BOBICE gdje nas na Instagramu prati skoro 6000 ljudi. Odabrali smo ZDRAVE_BOBICE zato što proizvodimo kompletno bobičasto voće odnosno bobice, a zdrave zato što sve sadrže puno antioksidansa'', ispričao je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje proizvode umjesto placa plasiraju putem: web shopa, Facebook: OPG Andrašević, Bobičasto voće, Instagrama: Zdrave_bobice te raznih drugih web stranicama i manjih dućana. Matija naglašava kako bi svi članovi obitelji vole upoznati svoje kupce osobno i tako prodavati, te steći prijateljstvo i povjerenje kupaca. Za njih, to je najbitnije od svega.

Image
hvarska poljoprivreda /

Kuzma je treća generacija koja radi na OPG-u i voli svoj posao: 'Navikao sam na selo, Zagreb nije za mene'

Image
hvarska poljoprivreda /

Kuzma je treća generacija koja radi na OPG-u i voli svoj posao: 'Navikao sam na selo, Zagreb nije za mene'

Ušao u izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika

''Naš brend i moje dijete (ZDRAVE_BOBICE ) kako ja zovem od milja jer sam ga stvorio nude široki asortiman proizvoda te je važno naglasiti da su naši proizvodi iz ekološkog uzgoja i potpuno prirodnog okusa'', rekao nam je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OPG Andrašević proizvodi smrznuto bobičasto voće pakirano u posebne vakuum vrećice bobica po bobica, matični sok od aronije, kupinovo vino, džemove od aronije, aronije i jabuke, borovnice, kupine, maline i šipka. Uz to, proizvode razne likere od bobičastog voća, sušene bobice aronije i čak od aronije.

U šest godina koliko djeluje OPG Andrašević sudjelovao je u tri važna natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prošle godine ušao sam u finale i predstavljao Grad Zagreb na agro Oskaru za najbolji OPG godine. Uz to sam u uži krug izbora za najboljeg mladog Hrvatskog poljoprivrednika te sam osvojio drugo mjesto po izboru čitatelja. I ove godine je ušao u uži krug izbora za najboljeg mladog Hrvatskog poljoprivrednika'', izjavio je Andrašević.

Image
Foto: OPG Andrašević
Image
Foto: OPG Andrašević

''Smatram da su mi ta natjecanja donijela jako puno iskustva i stvari koje će mi pripomoći u razvijanju svoga posla te sam iznimno ponosan na svoje uspjehe u tako kratkom periodu svoga poslovanja'', dodao je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod rada u poljoprivredi teškoće proizlaze iz elementarnih nepogoda, svjedoči Andrašević i naglašava da bi poljoprivreda trebala biti jedan od najbitnijih stvari u jednoj državi. Vjeruje da se treba poraditi na edukacijama kako bi se ljude osvijestilo kako je poljoprivreda i domaće važan faktor za život i zdravlje.

''Smatram da bi trebali poljoprivrednicima osigurati siguran otkup njihovih proizvoda kako se jednostavno ne bi bojali nešto proizvesti i napraviti. Imamo blago i trebamo ga iskoristi toliko bogate i obradive površine Hrvatska posjeduje, ali jednostavno ne koristimo ga na pravi način i puštamo da naše njive zarastu'', kazao je vlasnik brenda Zdrave bobice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posao je za njega poput djeteta

Naglasio je i važnost duge tradicije koju poljoprivreda ima kao zanimanje.

''Za nas je bobičasto voće hrana, lijek i inspiracija te ljudi u Hrvatskog često negativno gledaju na sliku poljoprivrede, ali ne zaboravimo da su naši djedovi i bake živjeli i školovali svoju djecu. Degradacija tla ozbiljan je problem s kojim se bore brojne EU zemlje dok Hrvatska ima jako bogate i plodne zemlje'', kazao je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz razgovora s njim, posve je jasno koliko Andrašević voli svoj posao. Kaže kako je za njega ovaj posao poput djeteta jer su ga je od nule stvorila njegova obitelj.

''Kaže se kaže da složna braća kuću grade pa tako i mi pogotovo kad imate ovako izuzetne roditelje koje Vas podupiru, pomažu i guraju svom silom da idete naprijed iako ponekad naravno kao i u svakom poslu ima padova, trudimo se jednostavno ustati i nastaviti dalje'', naglasio je Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: OPG Andrašević
Image
Foto: OPG Andrašević

U budućnosti vrijedna obitelj Andrašević želi širiti proizvodne kapacitete, kupiti pogon za prerađivanje, jačati vlastiti brend, sudjelovati na brojnim natjecanjima i ponuditi seoski turizam. Na imanju postoje uvjeti za gradnju voćarskih kleti kojima bi se moglo pružati usluge edukacijskog karaktera, a uz njih i pružanje najma prostora za ostale zainteresirane skupine.

''Cilj mi je ostati u Hrvatskoj boriti se I sačuvati sve ljepote, kvalitete i tradicije same poljoprivrede jer je potražnja za bobičastim voćem sve veća . Smatram da se uz pomoć EU fondova može jako pridonijeti poljoprivredi i razvitku ruralnog razvoja te poticanje same Hrvatske poljoprivrede u cijeloj EU'', rekao je za kraj Andrašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo