OGLAS

iz sesveta / Obiteljski obrt proizvodi 'fantastične' slatkiše: Sve se temelji na ručnom radu, a potroši se i 100 kila šećera dnevno

Image

Njihove lizalice dolaze u tri oblika: srce, cvijet i krug

3.10.2021.
12:00
VOYO logo

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obiteljskom obrtu Fantasia koji već godinama proizvodi ukusne slatkiše. 

Obrt Fantasia obiteljski je posao koji korijene vuče još iz 1962. godine. Obrt proizvodi slatkiše kao što su lizalice, svileni bomboni i pakirane šećerne vune. Također, organiziraju i razne događaje gdje klijenti promoviraju svoje proizvode ili usluge sa kokicama, vunom, brandiranim lizalicama i bombonima te ušećerenim jabukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Fantasia
Image
Foto: Fantasia

Na policama poznatih dućana

Ovaj obrt iz Sesveta ima troje zaposlenih. Rade s brojnim distributerima, tako da se njihovi proizvodi mogu naći u Kauflandu, Konzumu i Intersparu.

''Uz to nas se može naći na sajmovima, ali najviše smo usmjereni na izvoz. Najveći dio naših proizvoda odlazi u Sloveniju, a uz to tu su i Njemačka, Austrija, BiH i Srbija'', kaže nam Matea Blaženić, kći vlasnika obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lizalice i bomboni od 2008. godine glavni su proizvodi obiteljskog obrta Fantasia. Iako su lizalice i bomboni oduvijek bili dio asormitana, vlasnik Željko Blaženić modernizirao je tada svoje proizvode i potrudio ih se plasirati na police hrvatskih dućana.

''U početku, kad smo počeli raditi s distributerima, osjećaj je bio 'wow, vidi naše lizalice!'. A sad kad ih vidim pomislim 'zašto ih nema više?' Ambicija je veća'', priznaje Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poseban igloo /

Inovatorica i mama stoji iza genijalnog patenta zbog kojeg se više nećete sto puta ustajati da pokrijete dijete: 'Naš moto je praktično i djeci zabavno'

Tri slatka oblika 

Njihovi najpoznatiji proizvodi su božićne lizalice tzv. candy cane, lizalice koje mogu služiti i kao božićna dekoracija i koje izgledaju kao kuka od kišobrana.

''Prodaju se i kao dekoracija i kao slastica. Najprodavaniji su tijekom božićne sezone, a u ostatku godine jako dobro idu lizalice u oblicu srca i cvijeta. To su šarene lizalice od 35 grama'', izjavila je Blaženić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Fantasia
Image
Foto: Fantasia

Njihove lizalice dolaze u tri oblika: srce, cvijet i krug. Proizvodnja lizalica zasniva se na ručnom radu, za izbjeljivanje šećerne mase ne koriste štetne kemikalije već se služe metodom izvlačenja koji lizalicama daje tradicionalnu teksturu, za bojanje šara koriste se prirodne boje. 

''Naše lizalice i bonboni imaju Tutti frutti okus. Po tom okusu smo poznati, svi naši stalni klijenti ga zahtjevaju'', rekla je Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I oni su, kao i mnogi drugi obrtnici, na svojim leđima osjetili pandemiju, no kaže nam kći vlasnika koja i sama radi u obrtu, sada je situacija ponovo kao i prije.

''U 2020. na neko vrijeme je skroz bila zaustavljena proizvodnja, no ove godine se sve vratilo u normalu. Sad je ponovo gužva cijele godine. Nadamo se da će biti i veća'', opisala je Blaženić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Fantasia
Image
Foto: Fantasia

Za izradu slatkiša, kuha se šećer i glukozni sirup na 150 stupnjeva i potom se dalje obrađuje ručno. Koristi se oko 100 kilograma šećera dnevno.

''Planovi za budućnost su da se raširimo u još veće područje Europe, te da radimo sa fondan masom. No sve će to morati pričekati dok se ne smiri gužva u kojoj smo trenutno. Zbog COVID pandemije prošle godine, ova godina nam je vrlo jaka'', ispričala nam je Blaženić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo