Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'kao što su radili naši stari'

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam od...

Vlasnik OPG-a sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina

Image
Ana Roksandić/ 8.8.2021. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obitelji Buljubašić koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda u Zagvozdu.

Ante Buljubašić živio je u Splitu, no nakon odrađenog vojnog roka, odlučio je otići u Zagvozd i tamo se baviti poljoprivredom. Svoj OPG je otvorio 2004. godine u Gornjim Buljubašićima u općini Zagvozd.

Povratak djedovini

''Jedva sam čekao doći na djedovinu i započeti nešto prirodno i tradicionalno. Čim me više ništa nije vezalo za grad, pobjegao sam'', ispričao nam je Buljubašić.

On i njegova obitelj bave se uzgojem svinja i sušenjem suhomesnatih proizvoda. Sušenje se vrši prvenstveno uz buru, a soli se samo s običnom morskom soli bez ikakvih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

Na početku je bilo teško, priznaje Buljubašić.

''No sada imamo i znanja i prakse i kapitala. Sad ne možemo proizvesti koliko možemo prodati. Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'', rekao je vlasnik OPG-a.

Sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina. Imaju svoju web stranicu preko koje ga se može kontaktirati.

Voljeni pršut

''Nudimo prirodne proizvode, baš kakve su radili naši stari. Koga zanima volimo pokazati i kako uzgajamo i gdje sušimo'', rekao je Buljubašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako je počela pandemija više su se okrenuli prodaji preko interneta i slanju poštom. Dostupna je dostava.

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

Popularni proizvodi su mu pršut, panceta i pečenica. Njemu osobno, najdraži je pršut.

''Najbolji, ali i najteži je pršut. To je proizvod koji se mora čekati. Šest mjeseci traje tov svinja, šest mjeseci, šest mjeseci traje sušenje, to je godina dana. Još godinu i pol traje zrenje. Dakle dvije i pol godine čekam, to je nešto posebno'', opisao je naš sugovornik.

Ovaj instalater centralnog grijanja i rashladnih uređaja umjesto rada u struci odabrao je život na selu. Kaže roditelji nisu bili oduševljeni njegovim odabirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

''Majka me gledala sumnjičavo, otac nije dao podršku, štoviše bio je za to da ja to prekinem. On vjeruje samo u inozemstvo, on je gasterbajter'', pojasnio je Buljubašić.

Njemu odgovara biti ''sam svoj gazda'' i stalno biti u kontaktu s ljudima.  Kaže kad je iz grada došao na selo, mnogi su ga sumnjičavo gledali, no uspio je i planira nastaviti svoj život i rad u Zagvozdu.

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Ana Roksandić/ 8.8.2021. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču