BIZNISI KOJE ĆETE VOLJETI / Posve jedinstvena voćka kojoj je šansu pružio trubač iz Male Subotice: 'Našao sam je na internetu i zasadio'

Image

Sibirska borovnica ili haskap ima veću ukupnu količinu antiokisandsa od bilo koje slične bobice

28.2.2021.
15:50
VOYO logo

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o jednome neobičnom proizvođaču. Vrlo vjerojatno većina nas nikada nije čula za biljku pod imenom haskap. Biljka je to koja potječe iz sjeverne Azije, te stoga ima i druge nazive poput sibirska borovnica ili majska borovnica.

Izuzetno je otporna na niske temperature i jedinstvene je plavoljubičaste boje. I dok većina nas za sibirsku borovnicu do čitanja ovog teksta nije ni znala, baš ta egzotičnost privukla je Igora Hrusteka da se njome bavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

Haskap našao na internetu

''Ideja je bila zasaditi neku novu voćnu kulturu. Nakon istraživanja na internetu, odlučio sam se za haskap, mada nisam imao prilike probati sam plod ili proizvod od haskapa, jer takvih proizvoda u ono vrijeme nije bilo u ponudi u Hrvatskoj'', kazao nam je Igor Hrustek.

Prvo je 2014. zasadio voćnjak od tisuću komada, a prve proizvode napravio je 2017. godine. Današnji voćnjak broji 4200 grmova haskapa, na 1,8 hektara površine. Prvih nekoliko godina upoznavao se sa sibirskom borovnicom i čekao da biljka dovoljno naraste jer plodovi sibirske borovnice što dulje ostanu na grmu, to su slađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prvo sam napravio sok, pekmez i sušene sibirske borovnice. Pošto sam htio biti drugačiji na tržištu razmišljao sam o novim proizvodima. Te godine počinje i prava craft beer revolucija u Hrvatskoj i nicanje sve većeg broja malih kućnih pivara. Bile su mi jako interesantne sve te kombinacije začina u pivu. Pošto uz craft pivo ide i malo jača, pikantnija, i ljuća hrana, a pošto sam i sam ljubitelj ljutog, pokušao sam kombinirati haskap s ljutim paprikama i još nekim začinima i tako je nastao moj prvi ljuti umak i to odmah u blagoj i ljućoj verziji'', rekao nam je vlasnik ovog neobičnog OPG-a.

''Nakon nekog kraćeg vremena nastao je i ljubičasti senf - zanimljiva kombinacija haskapa, gorušice i mediteranskih začina, a cijelu priču zaokružio sam sa sibirskim začinom, kombinacija je sušenog haskapa, vrganja i još par začina. A u to vrijeme nastao je i slatki umak za one koji ne vole ljuto, a da opet mogu uživati u osvježavajućim okusu ovih posebnih borovnica. Slatki umak kombinacija je haskapa i kakaa'', dodaje Hrustek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
biznis na pogođenom području /

Trgovinu s kolačima imala je tek godinu dana kad ju je potres uništio, no ne odustaje: 'Ne tapkam u mjestu'

Image
biznis na pogođenom području /

Trgovinu s kolačima imala je tek godinu dana kad ju je potres uništio, no ne odustaje: 'Ne tapkam u mjestu'

Zdravo voće

Njegove inovativne proizvode kupci mogu pronaći u više manjih dućana u Hrvatskoj, kao i putem weba, Facebooka i Instagrama. Sibirska borovnica ima veću ukupnu količinu antiokisandsa od bilo koje slične bobice. Dokazano je antikancerogena te ima antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva, kaže nam njen uzgajivač.

Image
Foto: Facebook
Image
Foto: Facebook

OPG je Hrustekova zanimacija i hobi. On svira trubu i radi u Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić u Čakovcu, a njegov voćnjak nalazi se u Maloj Subotici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kroz cijeli tjedan radim i u glazbenoj školi i u voćnjaku što treba. Znaju zato dani biti preokupirani, ali opet ima vremena, nije to sad tako teško'', kazao je Hrustek.

Njegov OPG ima eko certifikat. Pojasnio je kako ne koristi nikakve kemikalije, sve je organsko. Haskap sadrži i puno C vitamina, tako da se može preporučiti i kao promjena za svima nam uobičajene limun i naranču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Okus haskapa je slatkasto-kiselkast. Nešto između šljive, borovnice i maline'', opisao je Hrustek.

On osobno najviše voli jesti ljute umake. Njegov ljuti umak kombinacija je haskapa i cayenne čili papričica. Koristi se za roštilj, ide na pizzu, gulaše i variva. A u ponudi ima i superljuti umak koji je kombinacija je haskapa i habanero čili papričica. Umak napravljen za prave gurmane i one koji istinski uživaju u ljutome, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo