OGLAS

'Veliki&Mali' / Pseća oaza na Zagrebačkom velesajmu: 'Stekli smo znanje i samopouzdanje da organiziramo posao koji nas istovremeno veseli'

Image

'Mislili da ćemo projekt bazirati na dnevnom čuvanju pasa, socijalizaciji štenaca i odraslih pasa i radionicama za vlasnike i njihove ljubimce, ali se brzo pokazalo da psu postajemo druga obitelj'

20.12.2020.
12:00
VOYO logo

Svakoga tjedna RTL.hr predstavlja vam nove OPG-ove, male, inovativne i zanimljive tvrtke u vašim sredinama - male biznise koje ćete voljeti. Ovoga vam tjedna predstavljamo Vrtić i hotel za pse "Veliki i mali", koji se nalazi na Zagrebačkom velesajmu.

Ključni poticaj za otvaranje Vrtića i hotela za pse „Veliki&Mali“ bilo je veliko iskustvo s problemom ostavljanja pasa u radnom vremenu vlasnika i nedostatak adekvatnog prostora za prijem većeg broja pasa u Zagrebu, govori nam Mićo Parežanin, vlasnik vrtića i hotela za pse "Veliki&Mali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada nam se ukazala prilika za najam savršenog prostora na Zagrebačkom Velesajmu, vjerojatno jedinog takvog u širem centru grada, odlučili smo da idemo u to. Ispočetka smo mislili da ćemo projekt bazirati na dnevnom čuvanju pasa, socijalizaciji štenaca i odraslih pasa i radionicama za vlasnike i njihove ljubimce, ali se brzo pokazalo da psu postajemo druga obitelj i da djelatnost moramo proširiti na pružanje hotelskog smještaja kada vlasnici putuju. Nakon što jednom steknu povjerenje i vide da se njihovi ljubimci vesele dolasku u neku sredinu, vlasnici nerado mijenjaju osobu koja brine o njihovom psu, a i psu česta promjena osoba koje brine o njemu može biti stresna", govori nam.

"Mnogi ljudi koji imaju pse i zaista brinu o njima, shvaćaju da je za aktivno, druželjubivo biće, samovanje od osam ili više sati u zatvorenom prostoru naprosto prevelik izazov. Problem su i psi koji koji razviju separacijski strah do mjere da ne mogu ni 15 minuta ostati sami, štenci, stariji ili bolesni psi. Malo koji pas može svaki dan biti sam osam ili devet sati, a mnogi trebaju pomoć u rješavanju strahova, socijalizaciji, odgoju i njezi. 
Prednost našeg pristupa čuvanja i brige o psima je u tome što psi nisu u kavezima, nego se slobodno druže i odvaja ih se jedino za vrijeme hranjenja", kaže nam Parežanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi u tim uvjetima bila zadovoljen osnovni zahtjev, a to je sigurnost pasa, Vrtić i hotel surađuje s profesionalnom trenericom pasa, Vedranom Dorogi koja novog psa testira prije prijema u vrtić ili hotel, pri čemu se gleda način interakcije s drugim psima, kontakta s ljudima, poslušnost, itd. 

Image

Vrtić i hotel za pse 'Veliki i mali'

Image

Vrtić i hotel za pse 'Veliki i mali'

Isključuju agresivne pse, s njima se radi individualno

"U pravilu, jedino što psa može isključiti kao kandidata za vrtić ili hotel je agresivnost, koju treba rješavati na drugim mjestima, uz drugačije sigurnosne uvjete. Takve pse često preuzimam sama i individualno radim s njima i njihovim vlasnicima. Većina drugih problema u ponašanju, poput plašljivosti, zatvorenosti, straha od odvajanja, slabog čitanja signala drugih pasa, nesnalaženja u igri, itd. može se rješavati u vrtiću i tu kod većine pasa vidimo brze i značajne promjene nabolje", kaže Dorogi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klijenti najčešće dovode pse između 8 i 9 ujutro, a dolaze po njih oko 17, 17.30.

Ujutro, naravno, prvo počinje igra, pri čemu psi najčešće sami odaberu tko im je najbolji partner. Pritom je važno paziti da se istodobno igraju dva, najviše tri psa, da je igra svima jednako ugodna i da ne traje predugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da stalno nadziremo interakciju i povremeno je prekidamo prebacivanjem pažnje na sebe, raznim igricama i učenjem poslušnosti. Oko 13 sati većina pasa ruča i nakon toga se spontano povlače na odmor, legnu na fotelje, krevete ili u dvorište, ovisno o godišnjem dobu. Stariji psi i psi koji zahtijevaju posebnu njegu, smještaju se u jednu od četiri sobe pored dnevnog boravka, i ograđuju niskim drvenim pregradama, tako da su stalno na oku", govore nam.

Kad vlasnici konačno dođu po svoje ljubimce, psi im se naravno razvesele, ali mnogi bi onda natrag u vrtić, gdje je ekipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Veliki i mali
Image
Foto: Veliki i mali

Vrtić i hotel za pse 'Veliki i mali'

"Za štence je dragocjeno odrastanje u vrtiću, kraj socijaliziranih pasa. Svi psi koji su kod nas počeli dolaziti odmah nakon što su primili cjepiva, odrasli su u stabilne, socijalizirane pse, koji nemaju nikakav problem u interakciji s drugim životinjama", kaže Dorogi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psi se čuvaju u klimatiziranom ili grijanom prostoru s pet soba, a vani je ograđeno dvorište od 350 četvornih metara. 

Ni noću nisu sami

Osim toga, psi ni sekunde nisu sami. "Katkada nas novi klijenti u čudu pitaju 'zar i noću?', što nas prilično iznenadi, jer nam je svima nezamislivo da jednog psa noću ostavimo samog, a kamoli veću grupu pasa. Takvi uvjeti smještaja pasa zahtjevaju nešto veći angažman, ali su zato psi u manjem stresu nego da ih se samo smjesti u boks i ostavi", kaže Parežanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Veliki i mali
Image
Foto: Veliki i mali

Vrtić i hotel za pse 'Veliki i mali'

Kako je sve počelo

"Zadnjih 30-ak godina je u našoj obitelji, kao važan član, uvijek barem jedan pas. Kad je moja supruga, novinarka Nataša Škaričić, otišla iz mainstream novinarstva, odmah smo razmatrali neki posao povezan sa psima jer smo, živeći s njima, dosta naučili o tome kako se gradi dobar odnos sa psom, a zbog nekih smo prolazili i brojne treninge i školice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U jednom trenutku smo stekli znanje i samopouzdanje da organiziramo posao koji nas istovremeno veseli. Naši su psi uvijek i svugdje išli s nama, pa smo bili smo svjesni da to ponekada može biti zahtjevno i da je dobro imati nekog kome možemo s povjerenjem ostaviti psa na nekoliko sati Ili dana."

"Kad smo otvarali vrtić, imali smo našu prvu briješku ovčarku Sofi i havanezericu Mini, čije su fotografije pod naslovom “Velika&Mala” uveseljavale prijatelje na društvenim mrežama. Vrtić i hotel se zovu po njima", kaže Parežanin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo