Što trebate u pandemiji? / U koroni je došao do inovacije: 'To je bilo ludilo. Čekali su u redu dok nisam svakome napravio bar jedan uređaj'

Image

Obiteljska kutinska tvrtka odgovorila je na izazov koju je postavila koronakriza i proizvela nužno potrebni aparat za dezinfekciju

18.10.2020.
12:25
VOYO logo

Svakoga tjedna RTL.hr će vam predstavljati nove OPG-ove, male, inovativne i zanimljive tvrtke u vašim sredinama - male biznise koje ćete voljeti. Ovoga tjedna nam je zadovoljstvo predstaviti vam obiteljsku tvrtku Vemamedia iz Kutine koja se već godinama bavi proizvodnjom ručnih uređaja za zaprašivanje komaraca, no sada se prilagodila potrebama tržišta i krenula s vrlo zanimljivom inovacijom. U koronakrizi njen vlasnik Stjepan Sviben, poduzetnik i inovator krenuo izraditi jedinstven proizvod na hrvatskom, a i šire, tržištu.

Sviben je u poduzetničke vode krenuo još 1985. godine, prvo s obrtom. Nažalost, planove mu je poremetio rat. Usprkos tome i činjenici da je u njemu nastradao, te je umirovljeni vojni invalid, Stjepan nije odustao od poduzetništva. A onda je prije otprilike 14 godina kupio parcelu u Lonjskom polju na kojoj je izgradio vikendicu, ali je naišao na veliki problem - najezdu komaraca. Tada je napravio prvi aparat za ručno zaprašivanje komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Biznisi koje ćete voljeti /

'Umjesto da odemo na medeni mjesec posadili smo kupinjak, a svojim jagodama i kupinama tepam: Dobro jutro ljepotice'

Image
Biznisi koje ćete voljeti /

'Umjesto da odemo na medeni mjesec posadili smo kupinjak, a svojim jagodama i kupinama tepam: Dobro jutro ljepotice'

"Kupio sam neku parcelu u šikari u Parku prirode Lonjsko polje. To smo preuredili i kućicu drvenu složili uz rijeku Pakru, lijepo mjesto. Negdje 2006., 2007. godine bilo je strahovito puno komaraca, u usta su ulazili koliko ih je bilo. Rojevi. Dolje se nije moglo živjeti, biti vani, to je bilo prestrašno."

"Onda sam vidio te firme koje oprašuju protiv komaraca, pa sam malo gledao kako radi taj stroj. Prije rata sam imao servis raznih stvari, elektromotora, pumpi i slično pa sam napravio neke inovacije, bio čak i na Velesajmu s tim i tako. Onda je rat krenuo pa je sve stalo, ali stalno izmišljam nešto novo", govori nam Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vemamedia
Image
Foto: Vemamedia

Stjepan Sviben

Kako bi riješio problem, krenuo je u pohod po odlagalištima u potrazi za materijalima. Našao je sve što mu je trebalo, krenuo slagati, ali onda je nastupio novi problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspijelo mi je da proradi, ali je bio dosta velik i stvarao je veliku buku, što nije baš bilo prihvatljivo. Onda mi je susjed došao i rekao da napravim nešto malo što svatko može kupiti za doma. I tako mi je uvalio bubu", prisjetio se Stjepan i dodao da je tada stvar zaista krenula.

"Nakon nekoliko neprospavanih noći i montiranja, malo je radilo malo nije i na kraju je proradilo fino. Tako je krenulo, prvo napravim pet komada, onda netko drugi vidi i onda i oni žele. Pa sam odlučio napraviti deset, pa više i tako je to polako krenulo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da cijele priče ne bi bilo bez njegove "ekipe" koju velikom većinom čini njegova obitelj. "Džaba moji patenti ako ih nema tko ostvariti", govori.

U tvrtki su zaposlene njegova supruga i snaha, no dva sina i druga snaha pomažu honorarno. Osim njih ima još jednog zaposlenog djelatnika, te nekoliko vanjskih suradnika. "Uvijek sam se borio da mi djeca ostanu doma, da imaju plaću i ne odu u bijeli svijet u potrazi za poslom", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vemamedia
Image
Foto: Vemamedia

Ekipa Vemamedije (Foto: Privatni album)

Kada je došla pandemija, planovi su im ponovno stavljeni na čekanje. Srećom, Stjepanu se i u tim nedaćama ukazala prilika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korona je sad opet zeznula stvar. Inače servisiram strojeve u firmama koje se bave dezinfekcijom. Jedan dan su mi donijeli nekakve kineske igračke od 300 watta i rekli da im hitno treba to složit jer moraju dezinficirat zgradu MUP-a, poštu, ovo ono."

"Rekli su mi da kad bih napravio 50 strojeva da bi sve uzeli. Rekao sam im da mi daju tri dana da smislim prototip, pa testiranje i ako je dobro, krenemo proizvodit. Složio sam improvizaciju na komadu lima i tamo su se svađali tko će prvi probat. Bili su oduševljeni i naručili odmah, to je bilo ludilo. Čekali su u redu dok nisam svakome napravio bar jedan uređaj", izjavio je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vemamedia
Image
Foto: Vemamedia

Izvor: Vemamedia

Uređaj koji je napravio ima podesivu snagu do 2000 Watta, što je ono što profesionalne tvrtke za dezinfekciju trebaju. Na tržištu ima samo kineskih malih, hobi alata do 300 Watta, govori nam. "Ovo je profesionalna mašina 1,8-2 kW, s regulatorom, ovisno o veličini prostora, na maksimalnoj snazi baca aerosol i do 20 metara. Ima regulaciju i snage i brzine okretaja. Takvog nema na tržištu"pohvalio je svoj proizvod Sviben.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov proizvod uglavnom kupuju profesionalci, ali može se primjeniti u razne svrhe.

"To je za firme, ali i recimo za škole, vrtiće, ustanove, banke, dvorane. Znači to je za sve. Privatno malo tko to kupuje, ali time se mogu zaprašivati i komarci, davati prihrana i zaštita biljkama od bolesti. To je univerzalna mašina, bez obzira što se stavi u nju. Bilo koje sredstvo se može ubaciti, a manje je zagađenje", poručio je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova inovacija u pripremi

Neke materijale i dijelove, poput motora, kupuje iz drugih europskih zemalja, ali zapravo za sve kreće od nule i sam radi većinu dijelova poput ventila, brtvi i kućišta za aparate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Motore naručujem iz Slovenije, rezervoare iz Italije, kučišta i ventile tokarimo jer toga nema za kupit za naše turbine, sve drugo radimo od limene konstrukcije, do regulatora, al recimo prekidač moram kupit. Sve od nule radimo", rekao je.

Trenutno je u procesu završavanja novog proizvoda za koji tvrdi da je unikatan u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad sam opet u inovaciji. Krenuo sam u limariju, izumio sam jedan novi stroj koji će biti čudo tehnike kakvog nema na svijetu. Sve firme koje se bave s dezinfekcijom imaju problem s produžnim kablovima. Pronašao sam motor koji je prilagođen mojim potrebama, radi na 24 volta, frekventno moduliran. Nabavio sam vrhunsku Samsungovu bateriju i motor se vrti 100.000 okretaja u minuti. Za koji dan će uređaj bit gotov i biti će demonstracija. Jedino kinezi proizvode amaterske, ali nisam nigdje drugdje takvo nešto vidio", poručio je g. Sviben za RTL.hr.

Image
Foto: Vemamedia
Image
Foto: Vemamedia

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo