jedinstvene koogle / Vlasnica zagrebačkog staropuhačkog obrta: 'Za izradu treba suza, krvi i znoja'

Image
8.5.2022.
12:00
VOYO logo

U Gornjem Stenjevcu su se sredinom prošlog stoljeća u mnogim kućanstvima izrađivale staklene kuglice za bor, proizvodnja je bila na vrhuncu 1960-tih, a onda je postepeno jenjala, no pojedina su ih kućanstva izrađivala do kraja 1980-tih. Jedna od obitelji koja se u velikoj mjeri posvetila izradi kuglica bila je obitelj Martine Šimunković koja je i danas vlasnica obrta Koogle.

Image
Foto: Facebook/Koogle
Image
Foto: Facebook/Koogle

Kugle se izrađuju u promjerima 6, 8 i 10 centimetara

''Motor posla bio je djed Ignac Križanić koji je otvorio obrt za izradu staklenih kuglica, a kasnije ih je, krajem 1970-tih, počeo izrađivati i od plastike, što je kasnije nastavio njegov sin. Staklene kuglice su se s vremenom sve manje proizvodile, dok se ja ponovo nisam posvetila tome'', rekla nam je Šimunković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je krenulo od djeda

Vlasnica obrta nam je ispričala kako je njen djed u prvo vrijeme izrađivao kugle od papira - u kalupe od gipsa slagali su se slojevi novina, premazivali ljepilom i sušili a onda presvlačili raznobojnim papirom ili posipali mrvicama stakla da svjetlucaju.

''Te su kuglice od papira izrađivala brojna kućanstva u Gornjem Stenjevcu, uglavnom djeca i žene. Staklene kuglice koristio je do tada uglavnom viši građanski sloj, Gornji Stenjevec je u to vrijeme bio selo, taj je običaj u Zagreb došao s Habsburškog dvora, a porijeklo mu je u Češkoj'', ispričala nam je Šimunković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No nisu samo djed i otac sudjelovali, već cijela obitelj.

''Radila je cijela obitelj. Brat i ja smo navajali – stavljali kapice na kuglice. To je bio dječji posao, radili smo to kroz cijelu godinu, ljeti najviše, po par kutija dnevno. Naši su se vršnjaci igrali vani, a mi smo im se mogli pridružiti tek nakon što odradimo posao s kuglicama. Tata je radio u Tesli, poručao, i išao u radionu puhati. Mama je srebrila. Deda i tata su puhali, baka je dorađivala, farbala. Baka čak zna i puhati. Bakin brat je isto znao puhati, njegova žena je srebrila. Pokojna moja prabaka je isto sudjelovala, farbala'', rekla je Šimunković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Koogle
Image
Foto: Facebook/Koogle

Proizvod Koogle su ručno rađeni, unikatni stakleni ukrasi koji se u staklopuhačkoj radionici obrta Koogle izrađuje dugi niz godina

Ideja da se obiteljskoj tradiciji opet više posveti došla je prije desetak godina kad je od bliskih ljudi sve češće čula kako su zasićeni unificiranom, komercijalnom ponudom u supermarketima, i kako bi rado kupili nešto drugačije i posebno. U isto vrijeme, u gradu su se počeli otvarati dućani s domaćim dizajnerskim stvarima, lokalno proizvedeni.

''Nakon dugo razmišljanja i premišljanja shvatila sam da kod kuće imam jednu djelatnost, imam tradiciju, imam osobu koja će me naučiti i 2014. godine sam odlučila - idem probati. I tako su nastale Koogle'', kaže nam Šimunković. Puhanje stakla savladala je dok su joj djeca još bila mala, a ona je radila puno radno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Puhanje stakla je vrlo jednostavno jednom kad ovladaš time. Prije toga ima suza, krvi i znoja, doslovno. Krvi jer se porežeš, znoja jer ti je vruće, suza jer si frustriran. Meni je trebalo godinu dana da to naučim'', svjedoči vlasnica obrta.

Vlasnica brenda trenutno osmišljava ljetnu kolekciju koju će biti prezentirani uskoro, na proslavi sv. Dujma u Splitu. Radi se o minijaturnim maketama gajete od trupa
orahove ljuske, na latinsko jedro ili jedrom na križ koji su smješteni u staklenu kuglu. Obrt Koogle se rado udružuje sa kreativicma i malim obrtima te tako nastaje sinergija proizvoda i dobrih ideja. S Marijanom Maglečićem koji strpljivo izrađuje ove makete brodova, pokušat će napraviti originalni hrvatski suvenir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ručno izrađeni /

Riječanka stoji iza ručno rađenih Daisy ruksaka koji se zatvaraju na jedinstven način

'Igra vatre i stakla stvara čaroliju'

Svi artikli linije Koogle su ručni rad, a proizvodi se mogu koristiti kao ukrasni predmeti, suveniri, konfeti za vjenčanja, pokloni i pokloni za poslovne partnere. Puhane Koogle uglavnom se ostavljaju prozirnima, kako bi se dodatno naglasila krhkost i elegancija prozirnog stakla.

Sve je više narudžbi za Koogle-svijećnjake. To su Koogle u koje je moguće staviti svijeću te su se pokazale idealne za originalnu dekoraciju pogodnu za stvaranje atmosfere za razne prigode i svečanosti, u zatvorenim prostorima, ali i na vrtnim zabavama. Staklene kugle kroz koje se prozire svjetlost svijeće stvara dojam elegancije i prozračnosti te je idealan za dekoraciju sala, stolova, osobito za svečane večere ili pak za stvaranje tople kućne ili vrtne atmosfere. Takve kugle se mogu i iznajmiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koogle se prodaju u Take Me Home u Tomićevoj ulici u Zagrebu, u Etnografskom muzeju i u Muzeju za umjetnost i obrt, kao i u samom obrtu na adresi Dubravica 100. Obrt također ima vlastitu web stranicu i Facebook, a web dućan je u izradi i bit će u funkciji do početka ljeta.

Jedan od kreativnih kuglica ovog zagrebačkog obrta su i male biljčice u kuglama, koje u njima dobro uspijevajJedna od kreativnih ideja ovog zagrebačkog obrta su i male biljčice u kuglama, koje u njima dobro uspijevaju i tvore male vrtove Kooglice Džoonglice, a kad ih prerastu, mogu se presaditi drugdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook/Koogle
Image
Foto: Facebook/Koogle

Koogle

Posao u kojem je praktički odrasla, Šimunković obožava i danas: ''Ne znam da li me više veseli izrada kuglica od stakla ili kasnija dorada i kombinacija materijala. Igra vatre i stakla stvaraju čaroliju, a rad u staklopuhačkoj radioni na mene ima katarzičan učinak. Za mene je staklo oduvijek bilo jedan od najčudesnijih materijala od kojeg je moguće dobiti predmet visoke estetske vrijednosti''.

''Jako sam sretna radi odluke da se okušam u samostalnom poduzetništvu. Nisam pristajala na život od plaće do plaće i od 8 do 16. Ima dana kada sam zabrinuta kako će izgledati moja budućnost, ali onda se stvari poslože i sve ispadne bolje nego što sam mislila. Ali stvari se nikada ne poslože same od sebe. Iza svega stoji veliki rad i trud. S obzirom da se bavim proizvodnjom, samo ono što i koliko proizvedem, moći ću plasirati na tržište'', zaključuje Šimunković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo