TRANSEKSUALCI I DJECA / 'Mama, tata, tko me je zapravo rodio?'

Novi hrvatski obiteljski pravilnik, na brzinu donesen, vrlo je liberalalan, pa tako omogućava da se, iako niste izvršili operaciju promjene spola, vaši papiri promijene, i da postanete drugog spola, barem administrativno. Bez velikih provjera. Time država, kako ćemo vidjeti u sljedećoj priči, sama krši propise i zakone koje godinama brani.

29.11.2011.
18:15
VOYO logo

Nije lako biti muškarac u ženskom tijelu. Transesksualne osobe imaju čitav niz većini ljudi  nezamislivih problema.

Država je pristala pomoći transeksualcima. Nakon psihološke procjene odsad moguće je dobiti potpuno nove dokumente, s novim spolom, s kojim se osobe mogu poistovjetiti. To je velik korak unaprijed za transeksualne osobe.

Međutim, čim je početkom mjeseca na brzinu donesen pravilnik stupio na snagu, na površinu je isplivao velik broj potpuno suludih nelogičnosti.

"Može se dogoditi da se osoba koja je promijenila spol, a u braku je, nađe u homoseksualnom braku koji je protivan javnom poretku. Ili da osoba koja je rodila promijeni spol, pa dijete umjesto dvije mame i dva tate dobije dvije mame ili dva tate", izjavila je Aleksandra Korać s Pravnog fakulteta.

Tako se od sada u Hrvatskoj može dogoditi da muškarac rodi dijete, ako je tijekom trudnoće ili prije nje napismeno dobio potvrdu da više nije žena. Za Hrvatsku donedavno nezamislivo, ali Amerika već poznaje takav slučaj.

Thomas Beatie je žena koja je već bila u hormonalnom procesu da postane muškarac, ali je odlučila stati s terapijom kako bi mogao roditi dijete svojoj supruzi.

Nakon trećeg djeteta odlučio se ponovno hormonima potpuno vratiti u muško tijelo. U SAD-u to je moguće, a od početka mjeseca, barem teoretski, i u Hrvatskoj. Da stvar bude gora, Pravilnik ne štiti ni transeksualne osobe jer im on i dalje, kod promjene spola, uopće ne štiti identitet.

Možda ćemo uskoro u Hrvatskoj i imati obitelji s dvije mame ili dva tate, no zbog svega ovog - neće im biti lako.
Tako to biva kada se istovremeno pokušava biti i konzervativan i liberalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo