Je li Hrvatska spremna? / Manje od mjesec dana do roka za odvajanje otpada na kućnom pragu

Manje je od mjesec dana ostalo do novog režima za razvrstavnje otpada na kućnom pragu u Hravstkoj. RTL Danas nastavlja pratiti prilagodbu gradova standardima Europske unije.

30.6.2014.
18:40
VOYO logo

Ovakvo odlaganje otpada u Zadru bi trebalo biti stvar prošlosti. Iako je dosad u sklopu pilot projekta građanima podijeljeno tek 350 kanti za odvajanje biorazgradivog otpada i to u dva mjesna odbora – u Čistoći su uvjereni da će svi uskoro moći reciklirati.

"Naručili smo dovoljnu količinu da ove godine u fazama podijelimo po mjesnim odborima", rekao je Dragan Maračić, tehnički direktor Čistoće Zadar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadrani tvrde kako ih gradske vlasti nisu dovoljno informirale o novim akcijama.

Ministarstvo zaštite okoliša je najavilo kazne za gradove i općine kojI do 24. srpnja ne osiguraju svojim građanima infrastruktutu za recikiranje. Splitske vlasti smatraju da su dovoljno učinili da ne dobiju kaznu, no priznaju, problem su nesavjesni građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod prikupljanja plastike u kontejenerima imamo 30 posto plastike i 70 posto ostalog otpada, pa moramo ponovno selektirati", pojasnio je Miroslav Delić, direktor Čistoće Split.

A ovakve situacije su i velik dio i Zagrebačkog problema, pa je gradonačelnik prvo u pilot projektu odlučio podijeliti 300 tisuća vrećica – ali njih je upotrebljavao samo 1 posto građana. A onda je snimio i spot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo zajedno sa ministarstvom možemo to riješiti, sastanak prije dva dana u ministastvu ulijeva povjerenje da partnerski riješim problem koji je star 50 godin, biće dobro!" rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Neće – kažu u zagrebačkoj gradskoj skupštini – ako ministastvo ne pomakne rok nakon kojeg počinju kazne na 1. siječnja 2015. Ministar Zmajlović već mjesecima poručuje – treba stvoriti sustav u kojem će oni koji recikiraju odvoz otpada plaćati manje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građane ne treba plašiti zato jer je sustav tako postavljen da on bude poticajan", rekao je ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović još 13. lipnja 2014.

No takav sustav je nemoguć, uzvraćaju iz lokalne samouprave jer Ministarstvo još nije donijelo uredbu o gospodarenju otpadom. Manje od mjesec dana do dugonajvljivanog roka – a problem kako prisliti nesasvjesne građane na recikliranje – još nije riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo