ministar vrlo optimističan / Maras: 'Ove godine imamo sredstva za poticaj kao nikada dosad'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras bio je poseban gost u studiju RTL-a Danas, gdje je komentirao rekordan iznos Poduzetničkog impulsa u 2015. godini, ali se i osvrnuo na učinke Vlade od početka mandata.

19.2.2015.
19:15
VOYO logo

Gost RTL-a Danas bio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je komentirao rekordni Poduzetnički impuls koji će u 2015. godini iznositi više od četiri milijarde kuna, kao i otvaranje novih radnih mjesta što će ovaj Impuls, uvjeren je, vrlo brzo omogućiti.

Ministre, vidjeli smo prilično dobre brojke koje nudite poduzetnicima, druge brojke koje su nam zanimljive su one koje se tiču radnih mjesta. Spomenuli ste da će pomoću Impulsa biti moguće otvoriti desetke tisuća novih radnih mjesta?

"To smo uvidjeli analizom događaja u protekle tri godine. Mi smo na temelju svake uložene kune kroz Poduzetničke impulse ostvarili zaradu od tri kune, više investicija, a otvorilo se gotovo 12.000 radnih mjesta. S obzirom da su sada sredstva puno veća i s obzirom na mogućnosti koje nam nudi Europska Unija, ove ćemo godine imati sredstava za poticaj kao nikada dosad i to moramo iskoristiti.

Na početku mandata ste spominjali 50.000 novih radnih mjesta. 2012. godine ste rekli da će se to dogoditi tokom 2013. godine, a zatim ste taj rok pomaknuli do kraja mandata. S obzirom da vam je ostalo još malo vremena, hoćete li dohvatiti tu brojku?

"Sigurno ste primjetili da se broj nezaposlenih stalno smanjuje, u sektoru malog i srednjeg poduzetništva stvari idu nabolje. Ove godine Hrvatska će izaći iz recesije i ostvarit ćemo pozitivnu stopu rasta BDP-a isključivo na malim i srednjim tvrtkama i obrtima. Nažalost, neke velike tvrtke poput INA-e ostvaruju gubitke, no mali i srednji poduzetnici ostvaruju uspjehe, posebno od ulaska Hrvatske u EU."

Kako kažete, nezaposlenost pada, ali istodobno zaposlenost nije u nekom velikom porastu, dakle tih novih radnih mjesta o kojima ste vi pričali još uvijek nema u tolikoj mjeri.

"Nažalost, mi smo tri godine imali jedno veliko čišćenje gospodarstva. Puno velikih tvrtki je smanjilo proizvodnju ili otišlo u stečaj. Stoga je to trebalo kompenzirati otvaranjem novih radnih mjesta u drugim segmentima, i to smo učinili.

Predsjednica republike, koja je danas stupila na dužnost, više je puta isticala kako nije zadovoljna s gospodarskom politikom ove zemlje, danas je nakon razgovora s premijerom najavila da će zatražiti sjednicu Vlade po tom pitanju?

"Pa, ja se nadam da će do toga doći i radujem se tome, bit će mi drago upoznati predsjednicu sa svime onime što smo napravili i kako smo došli do gotovo deset puta većeg poticaja za poduzetnike nego što su oni bili 2011. godine. Imat ću čast upoznati predsjednicu sa svime što smo postigli, a ponosno sam ponosan na način na koji smo iskoristili prednosti koje nam nudi Europska Unija.

Bivši predsjednik Ivo Josipović jučer je izjavio da se ne vraća u SDP jer vodite lošu politiku, kako to komentirate?

"Morate pozvati njega u emisiju da vam to kaže, ja samo mogu reći da mi je bila čast biti član kluba zastupnika i član stranke sa Ivom Josipovićem, meni je žao što se ta priča ovako završila, ja sam ga očekivao U SDP-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo