'ravnopravnost' spolova / Marasović: Politika je težak posao, zato nema žena

Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Image
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić u izvješću upozorava na nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a uz nisku stopu radne aktivnosti, zabrinjavajućom ocjenjuje povećanje nezaposlenosti među visoko obrazovanim ženama.

4.7.2014.
13:00
Ivana Ivanovic/PIXSELL
VOYO logo

HDZ-ov saborski zastupnik Duje Marasović ustvrdio je danas kako je u politici malo žena jer je politika "težak, rudarski posao".

"Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj," izjavio je Marasović referirajući se na tvrdnje da je malo napravljeno na većoj zastupljenosti žena u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam rekao da žene ne trebaju biti u politici, već sam pokušao dati teoretsko objašnjenje zašto ih nema, pravdao se Marasović naknadno, ističući kako zna da su žene bolji i kvalitetniji suradnici. Kao ravnatelj bolnice, od četiri suradnika tri su bile žene jer u preciznije, pouzdanije, rekao je Marasović.

Raspravljajući o izvješću o radu pravobraniteljice za ravopravnost spolova za 2013. predložio je ukidanje svih pravobranitelja osim pučkog i pravobraniteljice za djecu, tvrdeći da je "sve drugo višak" u preskupoj administraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni IvanGrubišić protiv je Odbora za ravnopravnost spolova, "jer smo pred zakonom svi jednaki", a tvrdi i da bi se, kad bi se osnovalo povjerenstvo za zaštitu muškaraca, također dobile uvjerljive analize da su muškarci "dosta ugroženi".

Jedino područje gdje su muškarci, možda, neravnopravni je roditeljska skrb nakon razvoda brakova, djeca u pravilu pripadaju majkama, kaže MelitaMulić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bavi se i ženama i muškarcima, ali je činjenica da joj se zbog diskriminacije daleko više obraćaju žene, rekla je pravobraniteljica VišnjaLjubičić.

Suglasna je da čim prije treba osigurati provedbu kvota od 40 posto žena na listama u politici, na što su upozorile laburistica Nansi Tireli, ĐurđicaSumrak (HDZ) i SonjaKoenig (HNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Saboru je 24 posto žena, to nije pravedno, a ni dobro za društvo, kaže Koenig, dok Tireli podsjeća da se punih devet godina priča o želji da u politici bude 40 posto žena, a ništa se nije učinilo da se to dogodi.

Ljubičić poručuje kako će se na tome inzistirati, u dogovoru sa matičnim tijelima i konačno s političkim strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O izvješću su, uglavnom, raspravljale zastupnice koje su upozorile da se pogoršava ionako nepovoljan položaj žena na tržištu rada, da zabrinjava povećanje nezaposlenih među visokoobrazovanim ženama, da raste broj prijava žena kao nasilnica i da se treba upitati zašto je tako, da su žene pritisnute stereotipima – mlada, lijepa itd.

Istaknuta je potreba promjene obrazovnog kurikulima kako bi se o ravnopravnosti učilo od najranije dobi, ukinuli diskriminatorni obrasci i stereotipi u udžbenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apostrofirana je i odgovornost medija, kad se radi o nasilju u obitelji. Medji pišu o žrtvi, objave joj ime i sliku, a ništa o počinitelju, upozorila je Tireli.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo