ISPUMPAVAJU GORIVO / Marko Polo na kopnu još pet dana

Image

Iz sigurnosnih je razloga do daljnjega odgođeno izvlačenje automobila iz utrobe nasukanog broda. Odsukavanje kreće nakon još tri dana priprema, a trajat će dva dana.

29.10.2009.
15:40
VOYO logo

ŠIBENIK - Nakon što je trajekt "Marko Polo", koji se u subotu nasukao na otočić Sit, proteklih dana pomaknut oko metar i pol, u četvrtak je počelo ispumpavanje goriva iz skladišnih tankova, a odsukavanje se očekuje za pet dana, doznaje se u riječkoj Jadroliniji. Riječ je o ukupno 330 tona goriva koje će preuzeti brod "Đeletovci".

Iako su u Jadroliniji očekivali da će u četvrtak početi s prebacivanjem vozila iz utrobe nasukanog broda na trajekt "Prizna", to je ipak iz sigurnosnih razloga odgođeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Jadrolinije poručuju kako su stručnjaci nakon pregleda trupa broda utvrdili kako nije sigurno da će se rampa trajekta, nakon što se spusti, ponovo moći čvrsto zatvoriti kako voda ne bi prodrla u brod. Stoga će vozila, koja su neoštećena, biti iskrcana i vraćena vlasnicima kad se ispune svi sigurnosni uvjeti. Time se žele izbjeći daljnje štete, a moguće je da automobili budu iskrcani i tek nakon što brod bude odsukan.

Potvrđeno je također da su kao konzultanti za odsukavanje pozvani stručnjaci renomirane kompanije Smit Salvage iz Rotterdama, uz čiju će se pomoć napraviti detaljan plan odsukavanja. Predviđa se da će to biti obavljeno za pet dana. Tri dana bit će potrebno za pripremu tehničkog rješenja podizanja pramčanog dijela broda, a sam postupak odsukavanja trajao bi dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od mogućeg miniranja, koje se spominjalo ovih dana, potpuno se odustalo kao i od dodatnih radova koji bi na bilo koji način mogli devastirati ili onečistili okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo