'U ime ljubavi' / Marš 'Glasam protiv': 'Ustav nije igračka!'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske organizirale su marš Glasam protiv, koji je započeo okupljanjem na Cvjetnom trgu u 12 sati, nakon čega su se uputili na Markov trg odakle će građane još jedanput pozvati da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju protiv.

30.11.2013.
13:41
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na Cvjetnom trgu danas u podne okupilo se oko 500 građana na maršu Glasam protiv. Okupljenima su se na Cvjetnom trgu obratili aktivisti, ali i neke poznate osobe iz javnog života.

Aktivisti nose transparente na kojima piše: 'Homoseksualnost nije izbor, ali mržnja je', 'U ime ljubavi', 'Ustav nije igračka', 'Ostanak u kući jednako je 'za', 1.12. izađi i zaokruži 'protiv'' i 'Ja imam dvije mame'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najupečatljivijim jest onaj na kojem je slika šefa HDZ-a Tomislava Karamarka na kojem piše 'razveden'.

"Pozivamo sve građane i građanke da učine ono što institucije koje su smještene na ovom trgu, nisu učinile - da stanu u obranu ljudskih prava u Republici Hrvatskoj i glasaju protiv", kazale su aktivistkinje i aktivisti Lezbijske grupe Kontra, Rišpet – LGBT udruga Split i Ženske mreže Hrvatske, koje su i organizirale današnji marš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivisti LGBT udruga ponovno su naveli da je pravo na zaštitu obiteljskog života jedno od temeljnih ljudskih prava.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Istospolne obitelji u hrvatskom društvu postoje i suočavaju se s diskriminacijom u svakodnevnom životu koja je rezultat loših pravnih regulativa. Pitanje koje će se naći na referendumu je pitanje želimo li kroz Ustav trajno jedan dio građana i građanki i njihove obitelji proglasiti građanima drugog reda", rečeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema mišljenju pripadnika triju LGBT udruga, ni Vlada, ni Hrvatski sabor, ni Ustavni sud nisu se službeno očitovali o sadržaju referendumskog pitanja. Smatraju da su političke stranke i državne institucije time pokazale političku neodgovornost i demokratsku nezrelost.

Također navode kako je Hrvatski sabor donio odluku da po prvi puta u hrvatskoj povijesti raspiše referendum, na kojem će se odlučivati o zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao građani i građanke ove zemlje moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu slijedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina", rečeno je na prosvjedu tri LGBT udruge.

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"Referendum je šikaniranje nas diskriminiranih skupina, koje nemaju pravo na brak kao i drugi, i zato pozivamo sve građanke i građane da izađu sutra na referendum i glasaju 'protiv', kazala je koordinatorica Kontre", Sandra Juras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod budnim okom policije građani i građanke su se uputili Varšavskom preko Gundulićeve, Ilice i Radićeve put Markova trga.

I u Rijeci traje se organiziralo okupljanje 'protiv'. Korzom je prošetalo više od 500 ljudi noseći transparente, a među njima je bio i Željko Jovanović te Slavko Linić.

Slična okupljanja su organizirana i u Splitu i Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo