tabu tema / Matić priznao: I ja sam bio žrtva seksualnog zlostavljanja u logoru

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar branitelja Predrag Matić priznao je kako je tijekom boravka u srpskom logoru bio žrtva seksualnog nasilja.

23.3.2014.
11:40
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Nekoliko dana nakon što je predstavio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, ministar branitelja Predrag Matić za Novi list je priznao kako je tijekom boravka u srpskom logoru i sam bio žrtva seksualnog nasilja.

"O tome se među muškarcima nikad nije otvoreno govorilo. S obzirom da definicija seksualnog zlostavljanja kao zlostavljanje podrazumijeva i udarce u genitalije, javno ću po prvi put reći da sam i sam bio seksualno zlostavljan. O tome, dakle, mogu svjedočiti osobno i pretpostavljam da su mnogi dečki trpjeli posljedice i traume i zbog takve vrste zlostavljanja. Kad smo dobivali batine naši mučitelji nisu gledali gdje udaraju, a ponekad su udarali ciljano u genitalije. Takvu vrstu zlostavljanja proživio sam ja, ali i svi dečki koji su sa mnom bili u logoru", rekao je Matić.

"Znam da je u logorima bilo i puno težeg zlostavljanja: silovanja, prinude na seksualne radnje dok su se mučitelji smijali. O tome se, međutim, među logorašima nije govorilo. Zapravo govorilo se, ali nitko nikad nije rekao: meni su to radili. Kod nas je to velika sramota. Možda će ovaj zakon potaknuti ljude da kažu što im se događalo, da potraže pomoć, da se oslobode trauma koje nose u sebi. Naravno, meni ne pada na pamet tražiti naknadu kakve će se davati zbog seksualnog zlostavljanja. Ne govorim o tome da bih nešto dobio, nego da pokažem da nije nikakva sramota govoriti o zlostavljanju takve vrste. Naravno, nisam iskusio niti djelić užasa koji su iskusili mnogi drugi muškarci i žene", dodao je za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resorni ministar na koncu podvlači da se zakon ne odnosi samo na hrvatske žrtve, nego na sve hrvatske državljane, bez obzira na to koje bili nacionalnosti i u čijim mučilištima stradavali.

Po njegovim riječima, nije poznat točan broj žrtava seksualnog zlostavljanja tijekom Domovinskog rata, no procjenjuje se da ima oko 2.500 takvih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem društvene stigmatizacije žrtava seksualnog zlostavljanja između ostalog se očituje time da žrtve često negiraju da su bile seksualno zlostavljane. Istovremeno, žrtve seksualnog nasilja u ratu još uvijek nisu dobile zasluženu pozornost, zaštitu tijekom kaznenog postupka niti psihološku potporu, što je još jedan od razloga da ni danas nemamo podatke o razmjerima silovanja i seksualnog zlostavljanja tijekom rata", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo