'I AGRESOR I SAVEZNIK' / Mediji u BiH: Presuda jednoj politici, ne hrvatskom narodu

Image
Foto: vecernji.ba

'Avaz' prenosi i reagiranja iz Hrvatske na izrečenu presudu te konstatira kako je njen politički vrh 'priznao greške, no ne i zločinački pothvat'. 'Oslobođenje' pak iz Zagreba izvještava tako što komentare hrvatskih dužnosnika prenosi pod naslovom 'I agresor i saveznik'.

30.5.2013.
10:40
vecernji.ba
VOYO logo

"111 godina zatvora" naslovi su koji u četvrtak dominiraju u dnevnim listovima u Bosni i Hercegovini i u kojima se opširno izvještava o presudi šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne.

Sarajevski "Dnevni avaz"Jadranka Prlića i ostale naziva zločincima te ističe kako su svi osuđeni za udruženi zločinački pothvat, čiji je cilj bio ustpostava hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji je trebao postati samostalnom državom ili se pak pripojiti Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojna reagiranja koja prenosi ovaj list posebice su istaknuta ona koja dolaze od bivših bošnjačkih zatočenika u logorima Herceg-Bosne.

"Presuda jednoj politici, a ne hrvatskom narodu", ključna je poruka u "Avazovu" osvrtu na ta reagiranja uz konstataciju kako je svaka kazna mala, no od njih je važnija bit presude i činjenice koje su u njoj pobrojane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši čelnici Herceg- Bosne osuđeni na 111 godina zatvora!

Koristeći presudu i za aktualne političke obračune list konstatira kako "Prlićev ratni put nije smetao stranci demokratske akcije (SDA)" kada je rasformirana Herceg-Bosna a uspostavljena Federacija BiH i on postao ministar obrane.

"Avaz" prenosi i reagiranja iz Hrvatske na izrečenu presudu te konstatira kako je njen politički vrh "priznao greške, no ne i zločinački pothvat". "Oslobođenje" pak iz Zagreba izvještava tako što komentare hrvatskih dužnosnika prenosi pod naslovom "I agresor i saveznik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice se citira hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je izrazio nadu da će u drugostupanjskoj presudi sud imati u vidu neodrživost kvalifikacija u presudi koja je izrečena u srijedu.

Za razliku od "Avaza" "Oslobođenje" o presudi izvještava odmjerenije i bez bombastičnih naslova. Uz sadržaj presude list prenosi i brojna reagiranja iz zemlje iz kojih je razvidno kako bošnjačka i hrvatska stajališta o presudi ostaju podijeljena, a činjenice se i dalje različito tumače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo