hrvatima je dobro / Međunarodni Praznik rada: Diljem svijeta prosvjedi i sukobi

Image
Foto: AP Images

Diljem svijeta obilježava se Međunarodni praznik rada. Bez obzira na zemlju u kojoj žive, stanovnike muče slični problemi sadašnjice - nezaposlenost, nametnute mjere štednje, ukidanje radničkih prava i male plaće.

1.5.2014.
16:39
AP Images
VOYO logo

Od Hong Konga do Istanbula, Moskve i Atene, u brojnim svjetskim gradovima u četvrtak su se okupili milijuni ljudi na međunarodni dan radnika - 1. svibnja koji se obilježava kao dan sjećanja na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

U talijanskom Torinu između nekoliko stotina prosvjednika i policije došlo je do sukoba. Prosvjednici su praznik rada iskoristili da bi izrazili nezadovoljstvo zbog visoke stope nezaposlenosti i oštrih mjera štednje u zemlji te dvogodišnje recesije koja se osobito osjeća u ovom industrijskom gradu. Na policajce su bacali dimne bombe nakon čega su izbili sukobi. U mirnom prosvjedu organiziranom na poziv glavnih sindikata u Pordenoneu se okupilo nekoliko tisuća sudionika. Zbog zatvaranja tvornice u kojoj se proizvode perilice rublja švedske tvrtke Electrolux ugrožena su radna mjesta 1300 zaposlenika. Stopa nezaposlenosti u Italiji je u ožujku iznosila 12,7 posto, što je neznatno niže nego u veljači (13 posto), prenosi France presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u glavnome grčkom gradu Ateni te u luci Solun u četvrtak se okupilo nekoliko tisuća prosvjednika. I oni su poput svojih talijanskih kolega prosvjedovali zbog oštrih mjera štednje u zemlji te su se zalagali za socijalnu Europu, podsjećajući kako je bogatstvo "rezultat rada i napora radnika".

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

"Bogatstvo je 'proizvod' rada radnika, a ne kapitalista", uzvikivali su prosvjednici u Ateni gdje se na poziv sindikata i ljevičarskih stranaka okupilo oko 15.000 ljudi. Gradom su prošli u dvije kolone. "Nikad više 1. svibnja bez posla", moglo se pročitati ne jednom transparentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulice sedamdesetak gradova izašli su i Španjolci. I to je jedna od europskih zemalja u kojoj je nezaposlenost dosegnula rekordnu stopu.

Tradicionalni prvosvibanjski mimohod u Beču prošao je u znaku predizborne kampanje za europske izbore. Tisuće pristaša socijaldemokratske stranke sudjelovalo je u mimohodu prema Rathausplazu, a govornici su poručili kako su skorašnji izbori za Europski parlament šansa za "smjenu konzervativne većine" i njezine politike koju su nazvali neoliberalnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

"Nećemo moći uvjeriti mnoge mlade nezaposlene ljude u Europi u smisao mirne, zajedničke Europe, ako ne budemo ulagali u zapošljavanje i borbu protiv nezaposlenosti", poručio je predsjednik vladajućeg SPOe-a i austrijski kancelar Werner Faymann.

Za razliku od socijaldemokrata, Austrijska pučka stranka (OeVP) je pozvala na "europski doručak" u Beču. "Mi ne marširamo, mi radimo", poručio je zamjenik austrijskog kancelara, predsjednik OeVP-a Michael Spindelegger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo u svojoj je prvosvibanjskoj poruci podsjetio političare na njihovu društvenu odgovornost.

"Molim nositelje političke odgovornosti da ne zaborave dvije stvari: ljudsko dostojanstvo i zajedničku dobrobit", napisao je papa na twitteru. Katolička Crkva 1. svibnja slabi blagdan svetog Josipa radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 100.000 prosvjednika sudjelovalo je na moskovskom Crvenom trgu u obilježavanju praznika rada, a dpa prenosi kako je riječ o prvome takvom okupljanju ispred Kremlja od raspada SSSR-a prije 23 godine.

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Prosvjednici su nosili sovjetske i ruske zastave, a među njima je bilo i onih koji su isticali transparente s riječima potpore odluci ruskoga predsjednika Vladimira Putina o aneksiji Krima. "Krim će zauvijek biti ruski", pisalo je na jednom. Na trgovima i ulicama ostalih ruskih gradova okupilo se oko dva milijuna ljudi, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine prosvjednika okupljenih na istanbulskom Trgu Taksim, na kojemu su okupljanja zabranjena, vodenim topovima i suzavcem pokušala je rastjerati policija. Trg Taksim simbol je otpora turskoga naroda protiv turske vlade. U sukobima između policije i prosvjednika lakše je ranjena 51 osoba, a privedeno ih je 138, izvijestio je Reuters.

Proslavu 1. svibnja policija je omela i u Kambodži gdje su sindikati pozvali na prosvjed i potporu radnicima u tekstilnoj industriji koji štrajkaju zbog nehumanih uvjeta rada i minimalnih plaća. Većina radnika u toj najvažnijoj kambodžanskoj gospodarskoj grani u kojoj je zaposleno oko 650.000 ljudi, mjesečno zarađuje manje od 100 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo