OŠTRO ODBACUJE OPTUŽBE / Mesić: "Nisam izravno dostavljao transkripte!"

Image

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je kako niti on niti njegov Ured nikada nisu izravno dostavili bilo koji od tzv. Tuđmanovih transkripata Haaškom sudu.

22.4.2011.
5:25
VOYO logo

ZAGREB - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić oglasio se na optužbe da je upravo on Haaškom sudu dostavio transkripte sastanka na Brijunima te na taj način zapečatio sudbinu hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Mesić tvrdi kako nikada nije izravno dostavio transkripte Haaškom sudu, već je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, na čelu s Tomislavom Karamarkom, te je nakon utvrđivanja autentičnosti poslala zapis sudu u Haagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da budem do kraja jasan: moj je Ured u tome igrao ulogu servisa, jer su zahtjevi Haaškog suda preko Vladinog ureda dolazili nama, mi bismo transkripte našli, ili ih ne bismo našli i ono što se pronašlo slali bismo vladinom uredu koji je onda to dalje prosljeđivao u Haag", navodi Mesić.

Tvrdi da je bio čvrsto uvjeren da nam je Haaški sud bio potreban jer u Hrvatskoj nije bilo političke volje da sami procesuiramo ratne zločine koji su se nedvojbeno dogodili na našoj strani. Nema nikakve sumnje da je državni vrh za te zločine znao, ustvrdio je Mesić, dodavši da se dugo dvoumio da li da to javno iznese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali sada ću reći: bio sam prisutan kada je jedan tadašnji ministar koji je također ovih dana prilično glasan, referirao Tuđmanu da se srpska sela u zapadnoj Slavoniji pale u tri smjene. Doslovno tako: pale se u tri smjene. Neću ga imenovati, ja nisam ni tužitelj, ni sudac, ali pamtim što sam vidio i čuo.", navodi Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo