ZBOG THOMPSONA / Mesić razvlašćuje Jandrokovića

Image

Predsjednik kaže da Jandroković ubuduće neće smjeti u inozemstvo slati bilo kakve note bez konzultacija s njim i s premijerkom.

5.10.2009.
5:27
VOYO logo

ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Republike je potvrđeno da je Stjepan Mesić uputio pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u povodu diplomatske note koju je Ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uložilo Švicarskoj nakon zabrane ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju.

Jedne dnevne novine navode da je Mesić oštro reagirao na Jandrokovićevu notu, dapače da je tim činom bio zgrožen te da je u svom pismu upozorio "da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestirati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste". Predsjednik dodaje da notom "Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVPEI u noti, inače, navodi da su razlozi koje su švicarska nadležna tijela navela za odluku o zabrani ulaska neosnovani - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnji koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

Ministar Jandroković je u ponedjeljak pojasnio da je svrha njegove note "zaštita i štićenje prava hrvatskog državljanina u inozemstvu, a ne obrana Perkovićevih političkih stavova". U pismu kojim je odgovorio predsjedniku, ministar dodaje i da ga je posebno zasmetalo obrazloženje zabrane ulaska Thompsonu, u kojemu stoji i da je "Thompson postao poznat za vrijeme i poslije građanskoga rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se MVPEI slaže s takvim stavom", zaključuje Jandroković.

No, Mesić je na to njegovo pismo u konačnici reagirao kako Jandroković ubuduće bez konzultacija neće smjeti bilo kakve note stranim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi dobro da se ministar konzultirao s predsjednikom Republike i premijerkom, ali on nije učinio ni jedno ni drugo. On je poslao obavijest da će i ubuduće to činiti, a ja mislim da neće", rekao je predsjednik.

Pojašnjavajući svoj stav, novinarima je na upit tko će to Jandrokoviću onemogućiti kazao da će mu to "Vlada zabraniti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo