POTICAJI ZA PODUZETNIKE / Milanović bez glasa: 'Ako ne zlatnim, bit će zapisano srebrnim slovima'

Vlada je u četvrtak donijela Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu Poduzetnički impuls, vrijedan gotovo 4,4 milijarde kuna. Ministricu Opačić i premijera Milanović razljutilo je Izvješće pučke pravobraniteljice o ljudskim pravima u kontekstu katastrofe uzrokovane poplavom u Vukovarsko-srijemskoj županiji

19.2.2015.
10:00
VOYO logo

Današnju sjednicu Vlade otvorio je premijer Zoran Milanović tako promuklim glasom da je zabrionuo svoje ministre. Kako je jedva govorio, u jednom trenutku sjednice mu je donesen čaj. 

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je nacrt prijedloga o osiguranju. Riječ je o usklađivanju s direktivama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prezentirao je nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

"Tim će se doprinijeti učinkovitijoj zaštiti osoba koje smatraju da su im povrijeđena ljudska prava i slobode", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako nema velike razlike između konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Nacionalnom preventivnom mehanizmu za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja i prvotnog prijedloga.

Poduzetnički impuls

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras pojasnio je što je to Poduzetnički impuls.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poduzetnički impuls provodimo od 2012. godine. Vlada svake godine donosi zaseban set mjera. Ovaj program se manifestira kroz dodijeljivanje bespovratnih potpora, pristupu financiranju, obrazovanju, ulaganju u poduzetničku infrastrukturu i ulaganjima u istraživanja i razvoj. Vrijednost projekta jest 4,37 milijardi kuna. Ako gledamo po godinama, 2012. smo krenuli s 376 milijuna kuna, 2013. sa 730 milijuna, 2014. s 1,24 milijardi kuna. Ove godine 4,3 milijarde kuna, što je povećanje za tri i pol puta u usporedbi s prošlom godinom. Čak 88,7 posto projekta financiramo iz EU proračuna i zbog toga je i tako velik porast. To je vrlo jasna poruka poduzetnica u RH da je dobro što smo ušli u Europsku uniju", pojasnio je.

"Što se tiče humanitarne pomoći, ono što je išlo preko Crvenog križa, to nije odgovornost Vlade RH. Crveni križ je samostalna organizacija", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opačić je istaknula kako su do početka školske sezone obnovljene sve osnovne škole, ordinacije, ambulante i sve ono što je bilo prvo potrebno da bi ljudi mogli živjeti i funkcionirati u svojim mjestima.

'Ono što smo mi napravili je - presedan'

"Kada je pitanje sanacije i obnove kuća, oni kojima kuće nisu obnovljene, naravno da nisu zadovoljni. Ali bitno je za reći da ni država ne može rješavati kuće koje nisu riješene u smislu papirologije. Dakle, praktički, ne postoje. Dosad je obnovljeno 1.060 kuća, izdano je 1.947 odluka o obnovi kuća. Sve kuće će biti obnovljene do ljeta 2015. godine. Kada je u pitanju otpis struje na poplavljenim područjima, HEP je otpisao 1,5 milijuna kuna", rekla je i zaključila da je Vlada imala potrebu intervenirati na pravobraniteljičin Izvještaj jer će to biti dokument kojeg će usvojiti Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu situaciju imao je potrebu komentirati i promukli premijer Milanović.

"Mi smo nakon poplava napravili nešto humano i plemenito i nešto što je zapravo presedan - obnavljali smo privatnu imovinu. Neka ostane zabilježeno da je Vlada RH praktički svakome, bila ta imovina osigurana ili ne, obnovio mjesto za život. I to će ostati zapisano, ako ne zlatnim, onda srebrnim slovima. Možda ne u povijesti svijeta, ali u povijesti ove Vlade", istakuo je predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje ulaganja u ceste

Vlada je u četvrtak prihvatila i odluke o davanju suglasnosti Hrvatskim cestama (HC) i Hrvatskim autocestama (HAC) na njihove planove građenja i održavanja državnih cesta odnosno autocesta za 2015. godinu.

Planom građenja i održavanja državnih cesta za ovu godinu predviđaju se ulaganja u građenje i održavanje državnih cesta u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde kuna, što je u odnosu na 2014. godinu manje za 22,1 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAC pak u 2015. u gradnju i održavanje autocesta planira uložiti 746,1 milijun kuna ili 19,6 milijuna kuna više nego prošle godine. Glavnina radova na izgradnji autocesta, prema planu, odvijat će se na pravcima Beli Manastir-Osijek-granica BiH; Zagreb-Sisak i Bregana-Zagreb-Lipovac (početak izgradnje čvora Lipovljani).


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo