DOJMOVI SA SUMMITA / Milanović: Fiskalni ugovor će se odnositi i na Hrvatsku

Image
Foto: AP Images
Image
Foto: AP Images

Premijer Zoran Milanović po prvi je puta sudjelovao na sastanku čelnika članica EU gdje Hrvatska ima pravo biti kao aktivni promatrač. Dogovoren je ugovor o fiskalnoj stabilnosti koji će se u budućnosti ticati i Hrvatske.

31.1.2012.
7:18
AP Images
VOYO logo

Ugovor o fiskalnoj stabilnosti, koji je u ponedjeljak dogovoren na summitu čelnika EU-a, još se ne tiče izravno Hrvatske ali će je se ticati u budućnosti, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je na summitu EU-a sudjelovao kao promatrač.

"Danas je dogovoren tekst o fiskalnoj stabilnosti i bit će potpisan u ožujku. On se Hrvatske još izravno ne tiče, ali će je se itekako ticati u budućnosti", rekao je Milanović novinarima nakon završetka summita.

"To je nešto što će se na Hrvatsku definitivno odnositi u budućnosti. O tome u Hrvatskoj moramo razgovarati, a raspravu o tome još nismo pokrenuli", rekao je Milanović dodajući da su nacionalni dugovi i proračunski deficiti "ono što nas muči na ovaj ili onaj način i da ćemo to morati rješavati".

Čelnici Europske unije postigli su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu dogovor o fiskalnom paktu, koji će potpisati 25 od 27 zemalja članica, sve osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. prosinca prošle godine. Tada su na to pristale sve članice osim Velike Britanije, a sada se Londonu pridružila i Češka.

Premijer Milanović je rekao da sudjelovanje Češke još nije sigurno zbog komplicirane ustavne procedure.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice će se obvezati da će voditi uravnoteženu proračunsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjavati. Odredbe da će strukturni proračunski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Premijer Milanović je rekao da je tijekom summita imao prilike razgovorati s europskim kolegama "za stolom i oko stola". "Neću upotrijebiti riječ lobiranje, jer je to kriva riječ, ovdje se ne bavimo lobiranjem, ali razgovarali smo i o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora jer nam je u interesu da to bude gotovo što prije", rekao je.

Milanović je rekao da sa sastanka nosi "dobar dojam". "Mislim da ćemo se mi dobro snaći, ali ne snaći na onaj način, nego snaći se radom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo