PREMIJER S 'ELITOM' / Milanović po Bruxellesu skuplja same pohvale

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji će u ponedjeljak prvi puta sudjelovati na sastanku čelnika zemalja članica EU-a, počeo je svoj boravak u Bruxellesu sastankom s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyjem.

30.1.2012.
10:52
VOYO logo

"Danas sam imao priliku pozdraviti novog premijera Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, na njegovom prvom sastanku u Bruxellesu. Čestitao sam mu na uspješnoj provedbi referenduma, kao i pozitivnim rezultatima, ali i svim Hrvatima na demokratskoj odluci o pristupanju Europskoj uniji", izjavio je Herman van Rompuy nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem.

"Nadam se da će Hrvatska pružiti odličan primjer susjednim državama i inspirirati ih da odlučno provode potrebne mjere, ali i da će Hrvatska nastaviti igrati važnu ulogu u jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje. Radujem se 'bezbolnom' procesu ratifikacije od strane hrvatskog parlamenta i parlamenata svih zemalja članica te danu kada će Hrvatska napokon postati dijelom europske obitelji", dodao je.

Prije početka summita, koji počinje u 15.00 sati, premijer Milanović će se sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom te sudjelovati na sastanku lidera Stranke europskih socijalista (PES). Također će posjetiti i hrvatsku Misiju pri Europskoj uniji.

Očekuje se da će čelnici EU-a na summitu postići konačni dogovor o tekstu ugovora o fiskalnom paktu, kojem bi trebale pristupiti sve zemlje članice osim Velike Britanije. Fiskalni pakt trebao bi osigurati financijsku disciplinu i spriječiti ponavljanje financijske krize.

Čelnici bi također trebali potvrditi promjene ugovora o stalnom fondu za zaštitu eura, Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM), koji će početi djelovati od srpnja ove godine, što je godinu dana ranije nego što je bilo prvotno predviđeno. Ne isključuje se ni mogućnost rasprave o jačanju toga fonda, koji bi, prema sadašnjim planovima, trebao raspolagati s 500 milijarda eura. Povećanju sredstava toga fonda najviše se protivi Njemačka, ali ima naznaka da bi Berlin na to mogao pristati nakon što se ugovorom o fiskalnom paktu osigura čelična financijska disciplina.

Šefovi država ili vlada razgovarat će također i o mjerama za poticanje gospodarskog rasta i konkurentnosti te zapošljavanja o čemu će usvojiti posebnu izjavu. U posljednje vrijeme se pozornost sve više okreće prema gospodarskom rastu budući da ekonomske prognoze govore da bi veliki dio članica mogao ponovno potonuti u blagu recesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo