lesar o potresima u vladi / 'Milanoviću sad preostaje još samo da smijeni sam sebe'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Milanović bi o svojoj ostavci mogao obavijestiti javnost na izvanrednoj konferenciji za novinare i prekinuti agoniju nesposobne Vlade, kaže Lesar dodajući kako je postala tradicija da se premijer najbližih suradnika rješava putem medija, a ne u parlamentu.

6.5.2014.
16:04
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ustvrdio je danas da nakon smjene ministra financija Slavka Linića premijeru Zoranu Milanoviću ne preostaje ništa drugo nego da smijeni i sam sebe.

"Naš premijer intenzivno se bavi dizanjem i spuštanjem ljestvice političke odgovornosti, a kriza u Hrvatskoj ide dalje", kazao je Lesar i poručio premijeru Milanoviću kako očekuje njegovu ostavku jer je sam izjavio da je on (Milanović) jamac financijske stabilnosti, a ne ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer bi o svojoj ostavci mogao obavijestiti javnost na izvanrednoj konferenciji za novinare i prekinuti agoniju nesposobne Vlade, kaže Lesar dodajući kako je postala tradicija da se Milanović najbližih suradnika rješava putem medija, a ne u parlamentu.

Po Lesarovu mišljenju, Linićeva smjena će destabilizirati Vladu, a novi ministar financija Boris Lalovac će nastaviti istu poreznu politiku. Zanima ga kakvo će biti Lalovčevo stajalište prema propustima i negativnim rješenjima iz Zakona o predstečajnoj nagodbi i hoće li predložiti promjene kako bi se pogreške svele na minimum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar se također osvrnuo na Milanovićev govor u kojem je najavio Linićevu smjenu ocjenivši da je premijer spominjao izraze poput povjerenja, političke odgovornosti i pogreški, ali je ostao "jako nejasan".

"Ako se radi o političkoj odluci, onda je ona rezultat frakcijskih sukoba unutar SDP-a", smatra Lesar i navodi kako to potvrđuju prve izjave nekih dužnosnika SDP-a. Milanoviću zamjera i što je spominjao pogreške aludirajući na Linićeve poteze kojima je nanio štetu državi, ali nije rekao što će s tim pogreškama i je li dokumente koji na to ukazuju proslijedio istražnim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lesar je podsjetio na izmjene Općeg poreznog zakona prije dvije godine kojima je omogućeno da lista poreznih dužnika bude javna, kada su Hrvatski laburisti tražili da se, osim liste poreznih dužnika, javno objavljuje i otpis poreznog duga, odobravanje obročne otplate ili prolongat poreznog duga, no taj je prijedlog bio odbijen.

To su predložili, kaže Lesar, poučeni vremenom vladavine HDZ-a kada je bilo niz indicija da postoji diskrecijsko pravo Porezne uprave i financija da otpisuju, opraštaju, prolongiraju i odobravaju obročne otplate poreznih dugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najnoviji primjeri Olta i Spačve pokazuju kako do tih afera ne bi došlo da je taj naš prijedlog bio prihvaćen", kazao je Lesar i naglasio da od premijera Milanovića i Vlade očekuje prijedlog hitne dopune Općeg poreznog zakona i skidanja oznaka porezne tajne s tih podataka.

Lesar nije želio komentirati Milanovićevu izjavu da građani mogu birati između SDP-a i varalica, rekavši da se nije prepoznao u toj izjavi. "Možda misli na dio SDP-a koji se urotio protiv njega", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo