PRIJEVREMENI IZBORI / Milo ostaje neupitni vladar Crne Gore

Image

Koalicija 'Za europsku Crnu Goru' predvođena i dosad vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila je 46 posto glasova na crnogorskim prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazale su izlazne ankete crnogorske televizije.

14.10.2012.
21:37
VOYO logo

Oporbena koalicija "Demokratski front" osvojila je po istom izvoru 20 posto glasova. Donedavno najjačoj oporbenoj stranci Socijalističkoj narodnoj partiji (SNS), koja se uoči izbora raskolila pripalo je 13, a novoj stranci na političkoj sceni Pozitivnoj Crnoj Gori 9,5 posto glasova.

Koaliciju "Za Europsku Crnu Goru", uz Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića još čine i Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića i po prvi put s njima Liberalna partija (LP) Andrije Popovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni Demokratski front (DF) heterogeni je koalicijski savez kojeg predvodi Miodrag Lekić, bivši diplomat iz vremena državne zajednice Srbije i Crne Gore, te okuplja Novu srpsku demokratiju (NOVA) Andrije Mandića, koja se ranije protivila crnogorskoj neovisnosti, Pokret za promjene (PZP) i dio odmetnutih članova SNS-a.

Potvrde li se ovakvi rezultati, to će značiti da DPS nastavlja dvodesetljetnu dominaciju na crnogorskoj političkoj sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su, kako se navodi u odluci predsjednika države Filipa Vujanovića, raspisani prije previđenog roka u proljeće iduće godine kako bi vlast imala puni legitimitet dovesti zemlju do krajnjeg cilja - članstva u EU.

Odaziv je bio oko 70 posto. Pravo glasa imalo 514 tisuća birača. Na izborima za 81 parlamentarnog zastupnika sudjelovalo je sedam koalicija, pet stranaka i jedna skupina građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manjinske stranke na izborima nastupale su samostalno. Hrvatska građanska inicijativa (HGI), politički predstavnik Hrvata u Crnoj Gori, najvjerojatnije će ponovno osvojiti jedno zastupničko mjesto, koliko je imala i u prethodnom sazivu kada je bila u koaliciji s vladajućim strankama.

Na lokalnim izborima u Kotoru u Crnoj Gori, održanima u nedjelju istodobno s parlamentarnim izborima, pobijedila je Demokratska partija socijalista (DPS), izvijestio je Centar za monitoring (CEMI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koji se temelje na polovici obrađenih listića, DPS Mila Đukanovića osvojio je 34,8 posto glasova ili 13 mandata.

Demokratski front osvojio je 14,8 posto glasova ili pet mandata, a Socijaldemokratska partija 12,9 posto i četiri mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijalističkoj narodnoj partiji pripala su četiri mandata, Pozitivnoj Crnoj Gori tri mandata, Liberalnoj partiji dva mandata i Hrvatskoj građanskoj inicijativi jedan mandat.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo