MANJE VOZILA, VIŠE NOĆENJA? / Ministar turizma nije zabrinut: 'Slično je bilo i lani u srpnju'

'Unatoč ovim podacima koje ste iznijeli, smatram da još uvijek nemamo značajnijih razloga za zabrinutost i da se ova turistička godina odnosno i ova glavna sezona odvija redovito', prokomentirao je ministar razočaravajuće rezultate s početka turističke sezone.

16.7.2013.
15:48
VOYO logo

Iako je u prvih šest mjeseci hrvatski turizam zabilježio vrlo dobre rezultate – srpanj je loše počeo, barem što se tiče dolaska individualnih gostiju.

Ministar turizma, DarkoLorencin sa suradnicima boravi do 17. srpnja u Irskoj gdje sastaniči s ministrom prometa turizma i sporta, Leom Varadkarom, na temu jačanja turističke suradnje između dviju zemalja, predsjednikom Uprave irskog avioprijevoznika Aer Lingusa, Cristophom Muellerom te s predstavnicima Google-a.

Image
Image

PXL zrće party tulum plaža PXL zrće party tulum plaža

"Unatoč ovim podacima koje ste iznijeli, smatram da još uvijek nemamo značajnijih razloga za zabrinutost i da se ova turistička godina odnosno i ova glavna sezona odvija redovito", prokomentirao je ministar razočaravajuće rezultate s početka špice turističke sezone.

"Slična situacija bila je i lani u srpnju, mi smo malo pogledali podatke od protekle godine... Bio je, u biti, pad prometa od 6,6%, a turistički sektor je istovremeno zabilježio porast od 4% noćenja" dodao je Lorencin.

"Zadovoljan bi bio kad bi ova sezona prema dolascima i noćenjima bila plus minus 1-2% u odnosu na prošlogodišnju, ali uz 2-3% veće prihode", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku ušlo 400.000 turista manje nego lani!

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Nakon što je RTL Danas objavio dramatične podatke o brojkama ulaska stranih turista u Hrvatsku, nakon zaključenog drugog srpanjskog vikenda ove sezone, one su još poraznije.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je ušlo čak 400.000 manje turista nego u istom razdoblju lani. Znače li minusi na cestama i minuse u sezoni, još se nitko ne usudi prognozirati. Ukupno je manje vozila i na autocestama, ali i gostiju u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istra je itekako važna jer je lani brojala gotovo trećinu od 62 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj. Cijela zemlja inače je prvu polovinu godine završila u plusu, a mnogi će reći da je razlog i revnije prijavljivanje turista", kazao je direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević.

Manje vozila u prva dva srpanjska vikenda broje i HAC i Autocesta Rijeka Zagreb. HAC je prihodovao i 2 i pol milijuna kuna bez PDV-a manje. Vozila je zato više na autocestama Zagreb-Macelj i Bina Istra. No mnogi se još ne brinu za sezonu.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Počela je sezona festivala na hrvatskoj obali.

"Ja mislim da nije zabrinjavajuće, mi ljeti imamo dovoljno gostiju tako da možda bolje da ih je manje nego više. Pretpostavljam da su to samo ceste, cestovni prijelazi, ne i zračne luke gdje je povećanje veliko", rekla je bivša ministrica turizma Pave Župan Rusković.

Manje dolazaka još uvijek može značiti više noćenja i veće prihode.

"Ja bih rekla da to znači da se gosti duže zadržavaju", ponudila je drugo obrazloženje Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to će se znati tek početkom kolovoza kada će biti jasnije koliko među strancima na cestama doista ima turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo