sve bolnice ga moraju obavljati / Ministarstvo šalje naputak: Kako osigurati pravo žena na pobačaj?

Ministarstvo zdravlja ovih će dana bolnicama, koje zbog priziva savjesti liječnika ne rade pobačaje, poslati naputak kako osigurati to zakonsko pravo ženama koje ga zatraže. Namjerni prekid trudnoće ne može se obaviti u pet bolnica u Hrvatskoj, no dvije od njih, našička i virovitička, angažirat će ginekologe izvana, kako bi se kod njih taj zahvat mogao obaviti.

14.11.2014.
19:10
VOYO logo

Nakon 15 godina u Našicama će žene moći obaviti pobačaj. Bolnica, u kojoj svi liječnici imaju priziv savjesti, dovest će ginekologa izvana.

"Postoji vanjski suradnik, specijalist ginekolog, koji je voljan doći u našu ustanovu obaviti takvu vrstu zahvata ukoliko to bude potrebno. A naravno, definitiva odluka je na sanacijskom vijeću", kaže voditeljica Odjela ginekologije u OB Našice, Blaženka Žužanić Klapan.

Na odjelu rade četiri ginekologa - niti jedan od njih ne radi namjerne prekide trudnoće pa se žene šalju u druge bolnice.

"Ni jedan pisani, ni jedan osobni zahtjev, da je žena fizički došla, nismo imali, a rješavane jesu tako da su upućivane u najbliže ustanove. Nama je to Osijek", kaže Žužanić Klapan.

Ginekologa za pobačaj osigurala je i virovitička bolnica. Druge, poput zagrebačkog Svetog Duha, gdje isto svi ginekolozi imaju priziv savjesti, čekaju naputak ministarstva zdravlja, iz kojeg su im i dosad stizale poruke kako moraju osigurati obavljanje zahvata.

"Ili da pronađu vanjskog suradnika koji će im taj zahvat obavljati ili da sa drugom zdravstvenom ustanovom u istoj županiji sklope sporazum prema kojima će iz 'ustanove a' u 'ustanovu b' upućivati žene koje žele obaviti zahvat prekida trudnoće", kaže glasnogovornik Ministarstva zdravlja, Josip Jagić.

Ministarstvo će uskoro na svojim stranicama objaviti popis bolnica gdje se namjerni prekid trudnoće može napraviti, a oni sanacijski upravitelji koji tu uslugu ne osiguraju, mogli bi biti smijenjeni. U udruzi CESI upozoravaju kako problema ima još, poput cijene zahvata koju treba regulirati.

"Variraju od bolnice do bolnice, od županije do županije. One se kreću od 900 kn do 2 500 kuna, što je velika cifra za žene koje recimo dolaze iz nekih ruralnih područja, koje su siromašnije i koje ne mogu sebi priuštiti platiti ovako visoku cijenu abortusa", kaže Nataša Bijelić iz CESI-ja.

Prošle godine na njega se odlučilo 3 816 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo