TEMA OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI / 'Mislili smo da gore od HDZ-a ne može, ali ova Vlada je pokazala suprotno'

Zakon o strateškim investicijama novo je bojno polje Crkve i vlasti. Ali ne samo njih! Na noge su se digle nevladine udruge koje od Vlade traže da zaustavi proces donošenja zakona.

23.1.2013.
18:57
VOYO logo

Kako funkcionira sustav s preprekama za ulagače, pokušao je objasniti i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić tijekom današnjeg saborskog aktualca. Prema njegovim riječima, Vlada Zakonom o strateškim investicijama samo žele ukloniti kuću u kojoj nitko ne stanuje.

"Ovaj zakon pokušava samo otkloniti te prepreke", kazao je Grčić.  

Međutim, za takvo otklanjanje prepreka nevladine udruge ne žele niti čuti. GONG, Transparency International Hrvatska, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) danas su od Vlade RH zatražili da zaustavi proces donošenja prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, a ako se taj zakon ipak donese, najavili su pokretanje postupka za ocjenu njegove ustavnosti.

"Tražimo od Vlade RH da u cijelosti odbaci taj zakon. Jedan od najproblematičnijih dijelova tog zakona jest zapravo omogućavanje privatizacije javnih dobara, šuma, šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, vodnoga gospodarstva, javnih cesta ako je to dio nekoga strateškog projekta", istaknuo je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić na konferenciji za novinare u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata.

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je kako nam nova vlast - kada su mislili da nije moguće ići dublje i gore nego što je to činila HDZ-ova vlast s donošenjem Zakona o golfu - govori da je to dno moguće probiti, i to drastično.

Marina Škrabalo iz GONG-a ocijenila je kako taj prijedlog zakona "istodobno čini diverziju u javnim dobrima, u kulturnim dobrima", a prijedlog zakona Ministarstvo gospodarstva ponudilo je na "vrlo kozmetičku, skraćenu javnu raspravu". Dodala je kako još nije poznato kako su na njega reagirala druga tijela državne uprave te ih je pozvala, a posebice Ured za zakonodavstvo, da se o njemu očituju.

"U sadržaju zakona njegova glavna poluga moći je propisivanje da za velike investitore ne vrijede procedure i rokovi koji vrijede za sve druge poduzetnike, građane, institucije time što je propisano da je deset dana brzopotezno, helikopterski dovoljno da se donese mišljenje bilo kojeg tijela u postupku lansiranja strateških investicija", ocijenila je i dodala da se time šalje poruka svim državnim službenicima, stručnjacima, zavodima i profesijama da svi njihovi rokovi i sav rad ne vrijede ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saša Šegrt iz Transparency Internationala Hrvatske rekla je kako je u zakonu - kad je riječ o korupciji - najveća opasnost "golem prostor za diskrecijsko donošenje odluka i nepostojanje mehanizama kontrole".

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekataHrvoje Hrabak ocijenio je da je ta tema "uistinu tema na život i smrt Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakona s ovako potencijalno devastirajućim učinkom na prirodu i okoliš te na kulturnu baštinu i na socijalnu i poduzetničku sliku Hrvatske uistinu nikad nije bilo", ocijenio je Hrabak.

Zakonu kojim Vlada kani privući velike investicije u Hrvatsku, usprotivili su se i sindikati. Prepreke ulaganjima nalaze se negdje drugdje.

No, dok sindikati traže da se, tek devet dana duga javna rasprava, produlji i da se u nju uključe stručnjaci, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je poručio: "Nema predaje oko zakona i nema prodaje od zakona".

U redovima HDZ-a kao da se još nisu dogovorili. Jučer su se prijedlogu zakona oštro usprotivili, danas njihov zastupnik podržava vladin prijedlog.

"U redu je zakon. Ne očekujemo da se ovim regulira prodaja nacionalnih bogatstava nego da se brzo riješe zapreke koje će dovesti do zapošljavanja", istaknuo je Domagoj Ivan Milošević.

Kako je strah od otuđenja nacionalnog bogatstva pretjeran, ustvrdio je i predsjednik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatskoj trebaju investicije. Šume i livade izvan funkcije ne vrijede puno. čuvamo naše nacionalno bogatstvo ali ga stavljamo i u funkciju", naglasio je Ivo Josipović.

Ali nevladine udruge upozoravaju na zakonsku disfunkciju. Za njih je Zakon o strateškim investicijama zapravo Zakon o golfu na kvadrat, pa traže od Vlade da ga ne šalje u saborsku proceduru ili najavljuju pokretanje postupka za ocjenu njegove ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo