ROBOT ASIMO / Mislima pokrenuo robota

Muškarac kojemu je na glavi bila prikopčana posebna kaciga pomislio je na svoju desnu ruku i robot je podignuo desnu ruku.

31.3.2009.
13:16
VOYO logo

TOKYO - Otvaranje prtljažnika ili podešavanje klima uređaja mogli bi postati jednostavni kao misao s novom tehnologijom koju je predstavila Honda, a koja povezuje misli s robotikom.

Hondini stručnjaci su, naime, osmislili način na koji očitavaju moždane valove i dotok krvi u pojedine dijelove mozga te da onda moždane aktivnosti povezuju s određenim mislima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikazali su muškarca kojemu je na glavi posebna kaciga sa senzorima. Nakon što mu je pokazana desna ruka on se koncentrirao na taj pojam. Bežičnom vezom je robotu, koji je nazvan Asimo, poslan signal, a nakon nekoliko minuta Asimo je podignuo desnu ruku.

U Hondi kažu da ova tehnologija još nije spremna za demonstraciju uživo zbog moguće slabije koncentracije osobe koja robotu šalje naredbu. Drugi je problem taj što se moždane aktivnosti ponešto razlikuju među pojedincima pa bi za svakoga zasebno trebalo očitavati te signale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad Asimo neće u praktičnu upotrebu jer su za njegov razvoj tek postavljene osnove.

"Danas govorimo o snovima. Praktična upotreba je zasad u dalekoj budućnosti", izjavio je Yasuhisa Arai, direktor Hondina istraživačkog instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim podešavanja robota, Japanci planiraju za široku upotrebu prilagoditi i kacigu koja s robotom komunicira mislima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo