nestale u dvije godine / Misterij imovinske kartice: Varginim umjetninama naglo pala cijena?

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Novi ministar zdravlja Siniša Varga 2012. godine u imovinskoj kartici je naveo kako posjeduje dvije slike vrijednost 137.500 kuna. Danas pak tvrdi kako je njihova vrijednost pala ispod 60.000 kuna. Poznavatelji umjetnosti ne vjeruju da cijene slika mogu toliko pasti.

31.7.2014.
11:25
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Novi ministar zdravlja Siniša Varga mjesec dana od stupanja na dužnost morao je predati izvješće o imovini, no za razliku od svog kolege, ministar zdravlja Vedrana Mornara, popis imovine predao je i kada je bio šef HZZO-a pa su eventualne promjene u njegovoj kartici jasno vidljive.

Tportal usporedio je te dvije imovinske kartice. Naime, u svojoj imovinskoj kartici koju je predao u kolovozu 2012., netom nakon što je preuzeo HZZO, Varga je među pokretninama naveo i slike Mavrovića i Crnčića, za koje je naveo da im je tržišna vrijednost 137.500 kuna. S obzirom na takav iznos, najvjerojatnije se radi o Menciju Clementu Crnčiću te Andriji Mauroviću, a ne Mavroviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U imovinskoj kartici koju je predao na kraju mandata u HZZO-u, zajedno s onom koju je bio dužan predati kao ministar, umjetnine Varga više ne spominje jer im je vrijednost, kako kaže - pala.

Iz Ministarstva zdravlja rekli su kako je riječ o dvije umjetničke slike koje su, zbog pada potražnje uslijed krize, danas procijenjene na vrijednost ispod 30.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da se u imovinskoj kartici ne moraju navesti pokretnine koje su manje od upravo tog iznosa, Varga ih zato nije ni naveo.

Prema tome ispada da su slike koje su prije dvije godine vrijedile 137.500 kuna, danas ne vrijede ni 60.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam o kojim je slikama riječ i kakve su i ne znam ni je li prva procjena bila valjana. Međutim, sigurno je da je nije baš vjerojatno da su u dvije godine vrijednosti slika Maurovića i Crnčića pale za 50 posto. Cijena, doduše, jest nešto što je kolebljivo, i ovisi o potražnji na tržištu, ali primjerice Crnčić ide u kategoriju klasike. Takvim autorima može cijena nešto pasti, ali ne toliko", kaže za Tportal povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je među ostalim procjenjivao i umjetničku zbirku Ive Sanadera.

Osim Zidića, i drugi poznavatelji umjetnosti tvrde da cijene umjetnina jesu pale, ali ne toliko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo