odljev mozgova iz hrvatske / 'Mladi odlaze van, ne možemo ih zadržati harpunom'

Image
Foto: RTL

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako se Hrvatska mora turistički razvijati, ali je primijetio i društveni problem sve većeg broja iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi iz zemlje.

10.12.2013.
13:39
RTL
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci, gdje je, nakon kratkog obraćanja, odgovarao na pitanja studenata i profesora.

"Hrvatska je prirodno bogata i veliki dio je zato u zaštiti i investicije čini skupljima. Postoje fondovi EU koji u tome pomažu. Hrvatska želi biti EU park. Imamo ambiciju da se turistički razvijamo i gospodarstveno. Sada je trenutak da Hrvatska odredi što to mi želimo jer ne možemo sve. Turizam definitivno, ali kakav? Kad se Hrvatska pogleda iz aviona, ona je prazna zemlja. Obala je prazna.  Malo štete koju smo napravili možemo popraviti. Ulazak u EU je teži put i EU će nam nametati stvari, ali svojim prostorom sami upravljamo. Ne smijemo dopustiti da prostorom vladaju sitni interesi", započeo je premijer svoje obraćanja.

"Za turizam je važan standard, odnosno da nema improvizacije. Kad gost dolazi mora znati što očekuje. Ova regija nema konkurencije. U godinama koje dolaze može se odvesti studente izvan granica. Imamo čisto more, ali i članica smo velikih organizacija. U ovom trenutku niti jedna zemlja na Mediteranu ne želi dati svoj prostor za pretovar kemikalije iz Sirije koje treba pretovariti i odvesti na uništenje. To ce pitanje uskoro zaokupi EU javnost", dodao je.

Na pitanje studenta kako inicijative o referendumu utječu na reputaciju Hrvatske, Milanović je odgovorio da još ne zna, ali da je to pitanje koje se tiče samo nas.

"To je pitanje politike srca. Ovo nije šah", istaknuo je.

"Mladi odlaze van. Što može Vlada učiniti? Vlada je odgovorna za sve, ali može utjecati samo na nešto. Ne možemo ih zadržati harpunom. Ne možemo narediti da vrate troškove školovanja. Za vas u Hrvatskoj ima posla. Stope rasta kakve smo imali još dugo nećemo vidjeti nigdje u Europi. Pravila su u Europi davno postavljena. Samo se Irska u uspjela razviti do bogatije zemlje", naglasio je premijer.

Jedan profesor je upitao predsjednika Vlade tko vodi monetarnu politiku, jer sad je u Europi povijesno niska kamata.

"Ta rasprava traje dugo. Trajat će dok ne uvedemo euro. Mislim da u vašem sektoru - turizmu - to nema veze. HNB je, neka se nitko ne uvrijedi, sve više na autopilotu. Moramo vidjeti što je za nas dobro", odgovorio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo