PODIGNUTA OPTUŽNICA / Mladom bombašu neće suditi kao neprijateljskom borcu

Image
Foto: AP

U optužnici koja je u ponedjeljak otpečaćena u okružnom sudu države Massachesuettsa Carnajev je po jednoj točci optužen za uporabu i zavjeru za korištenje oružja za masovno uništavanje, a po drugoj za uništavanje imovine eksplozivnom napravom koje je dovelo do smrti.

22.4.2013.
20:49
AP
VOYO logo

BOSTON - Savezni tužitelji SAD-a podigli su optužnicu protiv teško ranjenog osumnjičenika za bombaške napade na bostonskom maratonu, 19-godišnjeg DžoharaCarnajeva koji se nalazi u bolnici, a ministarstvo pravosuđa SAD-a je u ponedjeljak objavilo da je Carnajev optužen za uporabu oružja za masovno uništavanje koja je dovela do pogibije triju osoba i ranjavanja više od 200.

U optužnici koja je u ponedjeljak otpečaćena u okružnom sudu države Massachesuettsa Carnajev je po jednoj točci optužen za uporabu i zavjeru za korištenje oružja za masovno uništavanje, određenije improvizirane eksplozivne naprave, protiv osoba i imovine u Sjedinjenim Državama koja je dovela do smrti, a po jednoj točci za uništavanje imovine eksplozivnom napravom koje je dovelo do smrti. Za te optužbe Carnejev može biti osuđen na smrtnu kaznu, doživotni zatvor ili bilo koji broj godina zatvora, priopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako naša istraga još traje današnje optužbe su uspješan kraj tragičnog tjedna za grad Boston i našu zemlju", izjavio je državni tužitelj EricHolder.

Ranije u ponedjeljak je GaryWente, dužnosnik saveznog suda, rekao da je protiv Carnejeva "podignuta zapečaćena optužnica", te da je da je prigodom uručenja optužnice Carnajevu u bostonskoj bolnici Beth Israel Deaconess bio nazočan i savezni sudac. Zdravstveno stanje Džohara Carnajeva ocijenjeno je kao "ozbiljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Bijele kuće JayCarney u ponedjeljek je rekao da se Džohar Carnajev u sudskom postupku neće smatrati neprijateljskim borcem. "Prema njemu se neće postupati kao prema neprijateljskom borcu", rekao je Carney novinarima. "Mi ćemo tom teroristu suditi kroz civilni pravosudni sustav. Po zakonu SAD-a, državljanima Sjeidinjenih Država ne mogu suditi vojna povjerenstva".

Džohar Carnajev, student porijeklom iz Čečenije je osumnjičen da je sa svojim 26-godišnjim bratom Tamerlanom izveo bombaške napade u Bostonu 15. travnja. Ne može govoriti jer je ranjen u vrat u okršaju s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija nije željela komentirati izvješća medija da Džohar s vlastima komunicira pisanjem. Ravnatelj bostonske policije EdDavis za televiziju CNN je rekao neće osporiti medijska izvješća da Džohar Carnajev komunicira pišući no napomenuo je da on "nema određenije informacije o tome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo