LINIĆEV KOMENTAR / 'MMF je priznao Vladi da uspjeva zaštititi Hrvatsku od zla!'

'Posao Vlade je da čuva financijsku stabilnost Hrvatske, da zlo, a to zlo se zove živjeti na račun kredita i uništavati hrvatsku budućnost s nenormalnom potrošnjom, ova Vlada polako mijenja', kazao je ministar financija Slavko Linić.

28.2.2013.
14:28
VOYO logo

Ministar financija SlavkoLinić izjavio je kako je i MMF priznao Vladi da uspijeva, iako ne dinamikom koju su očekivali, očuvati financijsku stabilnost Hrvatske.

"Posao Vlade je da čuva financijsku stabilnost Hrvatske, da zlo, a to zlo se zove živjeti na račun kredita i uništavati hrvatsku budućnost s nenormalnom potrošnjom, ova Vlada polako mijenja, onako kako mislimo da je to moguće i izdržljivo za privredu i ostale porezne obveznike. I u tom dijelu uspijevamo kontrolirati i to nam se priznalo, barem od MMF-a, za razliku od mnogih znanstvenika u Hrvatskoj ili analitičara kako se zovu", rekao je Linić novinarima na Markovom trgu upitan za komentar preporuka MMF-a.

"Vlada vodi svoju politiku, a MMF ima svoju politiku, no MMF je vrlo jasno rekao - nije baš onakva dinamika kakvu bi mi htjeli, ali daje rezultate", dodao je ministar financija.

"Vlada će imati svoju politiku i vjerujem da ćemo znati kontrolirati i potrošnju, a i boriti se za gospodarski rast", kazao je Linić naglasivši da će biti puno lakše i neće "toliko trebati stezati" ako traje gospodarski rast.

Image
Image



"Ali, u Hrvatskoj moramo postati svjesni da, kad se približite 60-postotnom javnom dugu u odnosu na BDP, jednostavno nešto ne valja", upozorio je ministar financija i dodao kako je valjda svima postalo jasno da nije moguće očekivati "da će nam svi davati novac".

"To vidite u Grčkoj, Španjolskoj. Znači, moramo pronaći sami svoje rješenje, a 2012. Vlada je pokazala da to zna. To ćemo učiniti i u 2013.", rekao je Linić i napomenuo da se Hrvatska još uvijek može zadužiti, ali na temelju toga što provodimo programe.

"Što se tiče samog Zakona o porezu na nekretnine, onog trenutka kad se o njemu bude raspravljalo na sjednici Vlade, o tome će odlučiti ne Slavko Linić već hrvatska vlada, ako prođe Vladu onda će o tome odlučivati Hrvatski sabor. Treba shvatiti da zakone ne donosi ni ministar Linić ni bilo koji od ministara u HNS-u, donosi ih Sabor i saborski zastupnici, to je njihova ovlast", dodao je Linić.

"Nema mjesta panici niti nemiru ni problemima. Nema li tog zakona, neće biti smanjenja doprinosa ni u zdravstvu. Politika Vlade je vrlo jasna, to je bila politika koja je na samom startu definirana. Bitka za konkurentnost hrvatskog gospodarstva bit će usmjerena prema smanjenju zdravstvenog doprinosa i za stvaranje mogućnosti da bogatiji daju više, jer imovina ipak znači i bogatstvo".

Ministar financija je zaključio kako mnogi nisu sretni s riješenjima Vlade, no ustvrdio je i da svatko ima pravo na svoj komentar, i sindikati, pripadnici stranaka te građani. "Dok god je ovakva stabilnost u Saboru, i u Hrvatskoj će biti stabilna politička situacija", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo