škola nije zaštitila dijete / 'Moj sin je dobio PTSP zbog zlostavljanja u školi'

Trinaestogodišnjem dječaku dijagnosticiran je PTSP zbog višegodišnjeg maltretiranja u školi.

27.3.2013.
14:32
VOYO logo

Trinaestogodišnji dječak u posljednjih je šest godina 20-ak puta završio na hitnoj pomoći zbog ozljeda koje su mu u školi nanijeli njegovi vršnjaci. Bio je zaključan u svlačionicu, slomljene ruke, a modrica je imao stotine.

Prošle veljače prestao je govoriti. Ukočio se i bio je bijel kao zid. U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež dr. Zorana Bujas Petković dijagnosticirala mu je PTSP i uputila ga na timsku obradu kod psihijatra, psihologa i defektologa. Dječaku je utvrđeno da uopće nema serotonina, 'hormona sreće', piše Jutarnji list.

"U jednom trenu me grli i ljubi. U sljedećem pada u nesvijest, a zatim kida novine. Savjetovali su nam da nabavimo puno starih novina, na taj se način rješava bijesa. Nakon toga plače. Njegov PTSP se manifestira takvim grčevima u rukama i nogama da ne može funkcionirati ni stajati. Zatim rušenjem. Ponekad se zna srušiti 10 puta zaredom. Tijelo ga iznevjeri. Njegov prag tolerancije je nula", prepričao je dječakov otac.

Agonija je za dječaka počela kada je dječak išao u drugi razred. Naime, kada je roditelj došao po dijete u školu, dječak je bio krvave glave, a djelatnici škole su pojasnili kako ga je kolega srušio s leđa i udarao mu glavom od pod.

"Tada sam prvi put otišao na razgovor kod ravnateljice škole. Tada mi je rekla da će to riješiti", prisjeća se otac dječaka.

Međutim, ništa se nije riješilo. U trećem razredu sin mu je prvi put rekao da ne želi ići u školu. U četvrtom razredu bila je katastrofa, a u petom kulminacija.

Dječak je završio na hrpi lijekova s dijagnozom PTSP-a.

"Podigao sam privatnu tužbu protiv škole jer smatram da zbog njihova nemara moj sin sada ima PTSP. Obratio mi se njihov odvjetnik i ponudio da nam plate 25.000 kuna ako potpišem da škola nije kriva za njegovo stanje. Kada smo tu ponudu odbili, postalo je još gore", dodao je otac dječaka.

Ravnateljica škole odbila je dati bilo kakav komentar slučaja, a u Ministarstvu obrazovanja, kod kojeg je obitelj također zatražila pomoć, kažu da su Samostalna služba prosvjetne inspekcije i Agencija za odgoj i obrazovanje poduzele sve što je u njihovoj nadležnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo