GLAVAŠ DEMANTIRA / 'Moje državljanstvo je čisto kao suza'

Image

Dnevni avaz tvrdi kako postoje osnovane sumnje da Glavašev otac u vrijeme rođenja sina Branimira nije bio državljanin BiH.

5.6.2009.
14:11
VOYO logo

Branimir Glavaš demantirao je napise medija koji tvrde da bi mu državljanstvo BiH moglo biti oduzeto ako se dokaže da njegov otac 1956. godine, kada je Glavaš rođen, nije bio državljanin Bosne i Hercegovine.

- Moje državljanstvo je čisto kao suza. Sve je to već provjereno u matičnom uredu gdje su izvađene kopije upisa mojih roditelja u matične knjige. Moji roditelji su iz Drinovaca koji su u BiH i oni su po rođenju državljani BiH. Ja sam državljanstvo dobio na osnovu porijekla i tu nema ništa sporno -poručio je Glavaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš je državljanstvo dobio tek u studenome 2008., i to na osnovu članka 6. Zakona o državljanstvu, koji se odnosi na stjecanje državljanstva podrijetlom i u kojem piše da to pravo ima "dijete čija su oba roditelja bila državljani BiH u vrijeme djetetova rođenja, bez obzira na mjesto njegova rođenja", piše Dnevni avaz.

Međutim, isti list tvrdi da Glavašev otac u vrijeme rođenja sina nije imao državljantsvo BiH. U tom slučaju Glavaš je zahtjev za državljanstvom morao podnijeti do svoje 23. godine života

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo