varga eksluzivno za rtl / 'Mojim aferama odvraća se pozornost od bitnih stvari'

Ministar zdravlja Siniša Varga ekskluzivno za RTL progovorio je o "Programu plus", pomoću kojeg bi se trebale smanjiti liste čekanja, ali i o aferama koje ga prate od kada je preuzeo ulogu ministra zdravlja od Rajka Ostojića

11.2.2015.
19:28
VOYO logo

Na Svjetski dan bolesnika Ministarstvo zdravlja krenulo je u novi rat protiv lista čekanja.
Bolnice su za preglede otvorile svoja vrata popodne, pa će neki pacijenti umjesto da mjesecima čekaju na pretragu, biti pozvani da je obave  srijedom i subotom.

O tome, ali i aferama koje ga prate, s ministrom zdravlja Sinišom Vargom razgovarao je Igor Bobić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o listama čekanja,čini se kao da gledamo reprizu, barem što se tiče vaših predhodnika i vas. Zašto bi ovaj put bilo drukčije?

Prvenstveno, u posljednjih šest mjeseci, velike aktivnosti su napravljene za skraćivanje liste čekanja. Dogovorili smo sa strukom i HZZO-om, da će oni provoditi određene mjere za smanjivanje listi čekanja, prvenstveno za djecu i za onkološke pacijente. To je populacija koja danas ne čeka nigdje dulje od 30 dana. Ovo što je preostalo, što se tiče magneta i drugih zahvata, a prvenstveno se radi o kontrolnim i drugim pregledima od strane specijalista, napravili smo veliku akciju, "Program plus", i zamolili smo bolničke liječnike i medicinske sestre da se odazovu, da uložimo malo napora i da u narednom razdoblju, u narednih šest mjeseci, napravimo veliki iskorak. Da prvenstveno smanjimo liste čekanja, dok se novi model ugovaranja ne uhoda i preuzme se odrađivanje pacijenata u redovnom radnom vremenu.  

Takve je stvari najavljivao i vaš prethodnik, hoćete li vi uspjeti u tome? Čim ste stupili na dužnost, vi ste imali akciju sa HZZO-om, telefonom i mailom, je li ta brojka smanjena?

Još uvijek je 280.000 ljudi, međutim, struktura je drugačija. Bolnički sustav je u sadašnjem obliku organizacije mogao apsorbirati samo određeni dio pacijenata. Međutim, sada imamo promjenu ponašanja izlaskom iz riznice, novi model ugovaranja, danas je u Saboru cijeli dan trajala rasprava po pitanju nacionalnog plana bolničke i zdravstvene zaštite, i vjerujemo kako u vrlo kratkom roku možemo imati zdravstveni sustav sa prihvatljivim listama čekanja.

Što to znači "u vrlo kratkom roku"?

Plan je svaki mjesec smanjiti listu čekanja za 6.000 osoba. S time da, lista ne smije rasti. Zato što se apsorbiraju novi pacijenti unutar redovne aktivnosti, a istovremeno dolazi do instaliranja novih oprema u nekoliko bolnica.CT uređaji i magnetske rezonance se ugrađuju u određene bolnice, gdje će tako doći do skraćivanja lista. U konačnici, provest ćemo veliku aktivnost nabave laboratorija za kateterizaciju srca, CT-a i magneta za cijelu Republiku Hrvatsku i vjerujemo da ove godine već neće uopće biti razloga za liste čekanja

Uopće da ih nema? Koja je to brojka do kraja mandata ove Vlade?

Medicinski govorimo o neopravdanom čekanju. Dakle, postoje redovni pregledi koji se naručuju za šest mjeseci ili za godinu dana, to ne ulazi u tu statistiku. Dakle, kada pacijent traži medicinsku uslugu, odnosno njegov liječnik obiteljske medicine smatra da treba ići na pregled kod određenog specijaliste, postoji opravdana duljina čekanja i želimo biti unutar tih okvira i biti, ako ne u prosjeku Europske unije, onda bolji od prosjeka.

Mediji kažu kako će vam ovaj "Program plus" biti plus uz ove minuse koje imate. U zadnje vrijeme nekako je više događaja zbog kojih kažu kako biste mogli biti ministar isprika. Od korištenja službenog auta na skijanju, do ove situacije sa medicinskim sestrama. Kako i zašto vam se to događa?

To služi za odvraćanje pozornosti od jako bitne stvari. Od velikih reformi koje su napravljene, i po pitanju nabava određenih aparata u RH. Sada imamo i novu aktivnost gdje se to sve skupa ponavlja, imamo veliku narudžbu aparata u kateterizaciju srca i CT-a, magneta. Vjerujem da će te priče sada posustati.

Ali sve te faule stre napravili vi, i na knocu se ispričali za njih.

Da, za ono što sam se ispričao, sam se ispričao. Isprika stoji i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo