PANIKA NA OTOKU / Moody's i Britancima snizio kreditni rejting

Image
Foto: PHOTOS.COM

Smanjenje rejtinga Britanije za jedan stupanj, s Aaa na Aa1, Moody's je obrazložio slabim izgledima za gospodarski rast te zemlje.

23.2.2013.
9:40
PHOTOS.COM
VOYO logo

LONDON - Agencija Moody's snizila je u petak kreditni rejting Britanije, pa je ta zemlja po prvi puta u povijesti kod jedne od triju vodećih svjetskih rejting agencija izgubila vrhunski trostruki A rejting.

Smanjenje rejtinga Britanije za jedan stupanj, s Aaa na Aa1, Moody's je obrazložio slabim izgledima za gospodarski rast te zemlje, što dovodi u pitanje strategiju tamošnje vlade usmjerenu na smanjenje proračunskog deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč znatnoj snazi gospodarstva, rast Britanije bit će idućih godina usporen zbog slabosti poslovnih aktivnosti u svijetu, posebice u eurozoni, ali i zbog daljnjeg uravnoteženja britanskog javnog i privatnog sektora.

"Ovo razdoblje sporog rasta predstavlja izazov za vladin program fiskalne konsolidacije, koji bi se, prema našim procjenama, mogao protegnuti i nakon slijedećih parlamentarnih izbora," kazala je SarahCarlson, Moody'sova analitičarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervativna koalicija premijera DavidaCamerona, koja je na vlast došla 2010. godine, postavila je za cilj da do izbora 2015. godine u velikoj mjeri eliminira proračunski deficit, stoga već godinama vodi politiku štednje.

Oporbena Laburistička stranka sinoć je odmah poručila da je upravo politika prevelike proračunske štednje dovela do smanjenja rejtinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo smanjivanja kreditnog rejtinga je ponižavajući udarac za premijera i ministra financija, koji su svojedobno rekli da će održavanje AAA rejtinga biti test njihove gospodarske i političke vjerodostojnosti“, kazao je EdBalls, glasnogovornik laburističke strane za financijska pitanja.

Brzo je reagirao i ministar financija George Osborne, poručivši da će nakon Moody'sove odluke vlada udvostručiti napore u provedbi njezinog plana za oporavak gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je jasan podsjetnik s kakvim je dužničkim problemima naša zemlja suočena i najjasnije moguće upozorenje svakome tko misli da može pobjeći od rješavanju tih problema", poručio je sinoć Osborne u priopćenju.

Utješno je za vladu to što je Moody's ostavio izglede za rejting Britanije stabilnima, što znači da vjerojatno neće biti daljnjih promjena rejtinga u idućih godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, smanjenje rejtinga otežat će vladi postizanje proračunskih ciljeva jer bi to moglo povećati troškove zaduživanja države.

Ubrzo nakon Moody'sove objave tečaj britanske funte pao je s 1,5250 na 1,5160 dolara, nedaleko najniže razine u dvije i pol godine, a očekuje se i njegovo daljnje slabljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je prilično velik udarac. Zasad nismo vidjeli veliku reakciju tečaja funte na valutnim tržištima, jer je kasno, pa se tržišta zatvaraju. No, može se očekivati agresivnija prodaja funte u ponedjeljak ujutro, čim se otvore azijska tržišta“, kazala je sinoć KathyLien, direktorica u fondu BK Asset Management u New Yorku.

Britanija je kod Moody'sa i S&P-ja imala vrhunski trostruki A kreditni rejting od 1978. godine, a kod Fitcha od 1994. godine. No, sve te tri agencije lani su izglede za britanski rejting snizile na negativne, što znači da bi joj i ostale dvije agencije mogle smanjiti rejting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo