dramatični pregovori / Mornar 'isprosio' Lalovca 100 milijuna kuna, ministri bijesni

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema prijedlogu proračuna za 2015. koji će Vlada danas poslati u Sabor, većina ministara imat će manje novca u svojim resorima. Dok će Ivan Vrdoljak imati 13 posto manji proračun u svom resoru, Vedran Mornar uspio je 'isprositi' Borisa Lalovca da mu ne reže proračun za obrazovanje za više od 300, nego za 200 milijuna kuna.

13.11.2014.
7:37
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ipak je jučer u zadnji čas uspio uvjeriti svog kolegu, ministra financija Borisa Lalovca da mu se 'smiluje' i da ne reže proračun za obrazovanje za više od 300 milijuna, nego za 200 milijuna kuna, prenosi Jutarnji list.

On je cijeli dan pokušavao skrpati financije u svom uredu u MZOS-u. Radilo se do jedan sat ujutro, ali nikako nije uspijevao doći do ušteda od 300 milijuna kuna. Zbog 'nemoguće misije' čak je u jednom trenutku počeo razmišljati i o ostavci. Vladi je preko posrednika poručivao da počnu tražiti drugog ministra jer on nikako ne može rezati proračun za toliki iznos. Zbog tih njegovih žalopojki, doznaje Jutarnji, mnogi su se ministri ljutili jer smatraju da ako oni moraju i mogu rezati u svojim resorima zbog stabilnosti državnih financija, onda može i Mornar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, jučer je Mornar ipak uspio dogovoriti da mu se proračun od oko 11 milijardi kuna ne reže za 300, nego za 213,833 milijuna kuna. U MZOS-u kažu da će tu ušedu ostvariti rezanjima u svim upravama.

"Dio će se uštedjeti i na ukupnoj masi plaća zbog računice da jedan dio zaposlenih odlazi u mirovinu", kažu u Mornarovu ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su Smjernice ekonomske politike, koje je Vlada usvojila prošlog petka i kojima su propisani i proračunski limiti za iduću godinu, već doživjele promjene.

Dobitnici i gubitnici

Proračun za 2015., koji bi danas Vlada trebala poslati u Sabor, bit će manji za ukupno 20,677 milijardi kuna. Međutim veći dio, odnosno oko 19 milijardi kuna, odnosi se na izlazak HZZO-a iz riznice. Ukupni će rashodi, dakle, biti za oko 1,7 milijardi kuna manji nego u 2014. Najveće uštede - izuzmemo li Ministarstvo zdravlja koje će samo na papiru najviše uštedjeti zbog izlaska HZZO-a iz riznice, te Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje će ostati bez 1,7 milijardi kuna na ime stavke dječjeg doplatka koji se seli u Ministarstvo rada - ostvarit će Ministarstvo financija, i to 585 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledano u postotcima, kako javlja Večernji, najveći gubitnik je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji će iduće godine imati 13 posto manji proračun, gubi 167 milijuna kuna. Subvencije za brodogradnju smanjuju se za 100 milijuna kuna, a Vrdoljak će štedjeti i na plaćama.

Ministar obrane Ante Kotromanović ponovno će morati pronaći dodatne uštede od 142,5 milijuna kuna, dok će Ranko Ostojić u sustavu MUP-a troškove morati srezati 2,5 posto.

Među dobitnicima prednjači ministrica Anka Mrak Taritaš. Ministarstvo graditeljstva imat će 17 posto veći proračun, a razlog su troškovi sanacije šteta na poplavljenim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo