budućnost obrazovanja? / Mornarova vizija: Djeca će sve obaviti u školi, rasteretit ćemo roditelje

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar priznao je kako je njegova vizija napraviti školu u kojoj će se prijepodne svladavati novo gradivo, a nakon toga pod kontrolom nastavnika vježbati i u produženom boravku pisati zadaće.

17.7.2014.
10:11
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazao je kako je njegova vizija napraviti školu u kojoj će se prijepodne svladavati novo gradivo, a nakon toga pod kontrolom nastavnika vježbati i u produženom boravku pisati zadaće.

"Sada krećemo u izradu novih kurikuluma i nadam se da ćemo do jeseni imati ekipirane timove koji će na kurikulumima raditi. Ovaj tren se vjerojatno nećemo puno odmaknuti od predmetne organizacije nastave, kao što se smatra da će od fizike, biologije i kemije nastati 'science'. Međutim, što ćemo i koliko sati u tom novom kurikulumu dati, to je predmet struke koja će dati konačnu riječ", rekao je u intervjuu za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovakva nastava je samo sipanje činjenica pred djecu'

Mornar se složio i s činjenicom da je pritužba nastavnika likovnog i glazbenog o premaloj zastupljenosti u školskoj satnici opravdana.

"U jednoj reformi, kada je trebalo napraviti mjesta u satnici za nešto drugo, likovni i glazbeni spali su na jedan sat tjedno. Čini mi se da ta mizerna satnica glazbenog i likovnog nije dobra te da bi to trebalo vratiti na dva sata. No nameće se pitanje gdje uzeti da se ne premaši zakonska norma, ali i o zakonu moramo razgovarati. Je li zbilja šest sati nastave ta granica koja se ne smije prijeći? U ovom obliku, kako se sada nastava izvodi, mislim da je i pet sati previše, jer ta nastava je zbilja samo sipanje činjenica pred djecu", obrazložio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mornarova vizija obrazovanja

"Ako napravimo nastavu koja će biti više interaktivna i projektno organizirana, gdje se neće sjediti u klupi vojnički, u takvom jednom okruženju mislim da djeci ne bi trebao biti problem sjediti u školi malo dulje. Moja vizija kao ministra je napraviti školu u kojoj će se prijepodne svladavati novo gradivo, a nakon toga pod kontrolom nastavnika vježbati i u produženom boravku pisati zadaće, tako da s djecom kada dođu kući roditelji više ne moraju raditi, već da se sve zadaće povezane sa školom u školi i odrade", naglasio je Mornar.

Njegova je vizija, kaže, predmet vizije i onih koji će raditi novi kurikulum, a iako se ne može preko noći uvesti, ministar tvrdi da se ne radi o dalekoj budućnosti, jer ukoliko se ozbiljno već sada krene školske godine 2016./17. vidjet će se prvi rezultati i barem dio nastave odrađivat će se na potpuno nov način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo