svi su protiv Reisman / 'Možda je najbolje da HDZ pozove Nostradamusa!'

Image
Foto: PIXSELL

Nakon što su jučer ustale brojne udruge civilnog društva te građanske inicijative protiv gostovanja kontroverzne američke komunikologinje Judith Reisman, danas su to učinile i političke stranke.

29.1.2013.
14:00
PIXSELL
VOYO logo

Zastupnici SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista protive se gostovanju u Hrvatskome saboru kontroverzne američke publicistkinje Judith Reisman, poznate po tvrdnjama da je homoseksualni pokret stvorio nacizam i holokaust, dok je HDZ-ov Željko Reiner, čiji ju je zastupnički klub i pozvao, kazao danas kako u njezinom gostovanju ne vidi nikakav problem.

"Ako se nešto organizira ispred Kluba, onda bi se to trebalo napraviti u stranačkim prostorijama", izjavila je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Za stavove Judith Reisman o nacizmu i holokaustu rekla je kako 'nema riječi'.

"To je stvarno ignoriranje holokausta, što je katastrofa", ustvrdila je Šimac Bonačić.

S njom se suglasila i njezina stranačka kolegica Biljana Borzan dodavši kako je Sabor demokratska institucija koja predstavlja stranke i hrvatski narod, a 'ovo nije baš najspretnije izabrano'.

Laburistica Nansi Tireli, koju posebno brine sve niži rejting Hrvatskog sabora u očima hrvatskih građana, kazala je kako misli da bi se trebalo voditi računa o onome što se događa u saborskim prostorima.

"Možda bi bilo bolje da se takve stvari održavaju u stranačkim prostorijama ili prostorijama grada", poručila je Tireli.

Nada Turina Đurić podsjetila je kako se Klub HNS-a oštro usprotivio HDZ-ovom pozivu Judith Reisman koja, kako je kazala, širi neutemeljene stavove vezane za ono za što se Hrvatski sabor deklarirao – da štiti najviše demokratske standarde, a jedan od tih standarda je i sloboda na seksualnu orijentaciju.

"Ne oduzimam pravo HDZ-u da na svojim političkim tribinama i u svojim stranačkim prostorijama poziva koga god hoće. Možda da prizovu Nostradamusa da im kaže koliko će još trajati uz ovakvu politiku koju vode", poručila je.

HDZ-ov Željko Reiner pak u dolasku Judith Reisman ne vidi problem: "HDZ je pravovremeno najavio okrugli stol i ja ne vidim tu neki problem. Mislim da smo mi otvoreno društvo, ili bi barem trebali biti, i trebali bi biti pluralističko društvo. U tom kontekstu, oni koji se za to zalažu, trebali bi biti dovoljno široki da prihvate različite stavove i barem saslušaju".

Po njegovim riječima, a priori ne prihvaćati bilo kakve stavove i zalagati se za zabranu govora bilo kome odraz je netolerancije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se netko ne slaže s određenim stavovima, okrugli stolovi jesu mjesto da se to neslaganje iskaže. Međutim, zabrana, tjeranje nekoga, sasvim sigurno nije odraz ni pluralističkog društva niti demokratskog pristupa", ustvrdio je.

Na pitanje slaže li se kao znanstvenik s tezama koje zastupa Judith Reisman, Reiner je odgovorio kako bi volio čuti te teze jer se, po njegovom mišljenju, kod nas često raspravlja o stvarima iz treće, a ne iz prve ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo