Moguć gubitak za hrvatske tvrtke / Može li eskalacija sukoba Rusije i Ukrajine utjecati na našu turističku sezonu?

Dok jedni strahuju od rata na istoku Europe, drugi kalkuliraju koliko bi novca mogli izgubiti. Brojne hrvatske tvrtke strepe kako će se ukrajinska kriza odraziti na dvije milijarde dolara vrijednu robnu razmjenu između Hrvatske i Rusije te može li eventualna eskalacija sukoba utjecati i na nadolazeću turističku sezonu?

8.3.2014.
18:50
VOYO logo

Zveckanje oružjem na Krimu moglo bi prekinuti robnu razmjenu Hrvatske i Rusije. Ako se Europska unija odluči na radikalan korak i uvede ekonomske sankcije Putinu, bit će to strahovit gubitak za mnoge hrvatske tvrtke – naglašava Rajko Ružička, poduzetnik koji je šest godina radio u Rusiji za jednu hrvatsku tvrtku.

"Hrvatske tvrtke već i danas imaju problema s ovim što se događa u Rusiji, rubalj svakodnevno pada tako da je teško kalkulirati cijene, odnosno mjenjaju se iz dana u dan 2, objasnio je Ružička, hrvatski poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godišnjoj razini vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Rusije iznosi 2 milijarde dolara, od čega je 1,6 uvoz, a 400 milijuna dolara izvoz.

"Hrvatska već sada premalo koristi potencijale ruskog tržišta i ovo što će se događati definitivno će još više smanjiti naše prisustvo što za hrvatsko gospodarstvo nije dobro", dodao je Ružička.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sukob dodatno eskalira ionako mala robna razmjena s Ukrajinom mogla bi posve nestati. Od 94 milijuna dolara na godišnjoj razini, vrijednost uvoza iz Ukrajine je 77 milijuna dolara, a izvoza 17.  Situacija, zasad, još uvijek nije stvorila probleme – potvrđuju i u ukrajinskom predstavništvu Podravke.

"Mi funkcioniramo na 100 posto recimo prošli tjedan je bio utovar u Hrvatskoj, znači vozili smo robu normalno, kak i uvijek, bez ikakvih pitanja problema", kazao je Maksim Šuležko, direktor predstavništva Podravke u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječi rat i Europa u istoj rečenici – neinformirane turiste odmah asocira na dio Europe na koji mi nikako ne želimo da ih asocira – poručuje voditeljica ove Opatijske turističke agencije.

"Sada momentalno nam ne ide u prilog ovo što se dešava u Ukrajini, ali to govorimo više za Australiju i prekomorske zemlje kao Amerika oni se već sad malo boje te situacije", rekla je Katarina Hauptfeld, vlasnica  turističke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, većina od gotovo 12 milijuna turista koji su posjetili Hrvatsku prošle godine jako dobro zna gdje je Crno, a gdje Jadransko more uvjeren je ministar turizma.

"Budno gledamo i pratimo situaciju u Ukrajini, mislim da ta situacija neće europsko emitivno tržište neće ugrozit", rekao je ministar Darko Lorencin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali može biti ugroženo cjelokupno europsko gospodastvo. Svjetski analitičari vjeruju da su ekomoske sankcije prema Rusiji još daleko, jer uvijek treba imati na umu da petina plina koje uvozi Europska Unija dolazi iz Rusije.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo