PRED NAJTEŽIM ISPITOM / Može li Vlada održati socijalni mir u Hrvatskoj?

Vlada više nema prostora kupovati socijalni mir. Iduće godine na naplatu stiže više od 19 milijardi kuna duga. A budući da su s Markova trga već jasno poručili da neće podržati dosadašnju praksu vanjskog zaduživanja zbog mira u kući - jasno je da su im u planu nova rezanja. No, škarama neće ići na dodatak za minuli rad - barem tako tvrde za sada. No, plan ušteda koji je već podigao buru među učiteljima s novom godinom mogao bi dobiti i nove protivnike.

6.10.2012.
18:45
VOYO logo

Novog reza - ipak nema. Oko 250 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru izbjeglo je još tanji kućni budžet.

U jednom od prijedloga radne skupine koja je radila na novom zakonu o plaćama državnih službenika, spominjalo se i ukidanje dodatka na minuli rad od 0,5 posto po godini staža, koji se Vlada kolektivnim ugovorom obvezala - ne dirati. Pa ni neće.

"Nema nikakvih dvojbi da ostaje. Dakle, na godine radnog staža dodatak se neće mijenjati", uvjerava ministar rada i mirovinskog sustava MirandoMrsić.

Za državne zaposlenike, taj dodatak, ovisno o stažu, iznosi i do nekoliko stotina kuna. Nakon što su se već odrekli božićnica, regresa, a djelomično i dnevnica te jubilarnih nagrada, u sindikatu tvrde - manevarskog prostora više ionako nema.

"Kolektivni ugovor smo potpisali pod pretpostavkom da se ne diraju ni plaće, ni radna mjesta. Ukoliko iz bilo kojeg razloga Vlada prekrši taj sporazum - socijalnog mira više nema", kaže BorisPleše iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Socijalni mir već je nestao - poruka je četiri sindikata javnih službi otkad su im Banski dvori jednostrano otkazali temeljni kolektivni ugovor. Rezove materijalnih prava prosvjetari nisu prihvatili, a na tu odluku će uskoro Vladi odgovoriti svojim najjačim oružjem.

Na plaće svojih zaposlenika država je u prvih osam mjeseci izdvojila 180 milijuna kuna više nego lani u istom razdoblju, no od plana da se na toj stavci do kraja godine uštede dvije milijarde ministar financija ne odustaje. Jer samo iduće godine na naplatu stiže 20 milijardi kuna duga. MMF je zato Hrvatskoj predložio i brojne jače reforme u javnom sektoru, za kojima Banski dvori zasad ne misle posezati.

"Nema li ostvarenog visokog rasta od 1,7 posto, morat ćemo razmišljati o daljnjim rezovima, a preporuke ste vidjeli", rekao je nedavno ministar Linić.

Taj visoki rast vlada uvelike temelji i na investicijama javnih tvrtki, koje do danas nisu dosegle ni pola zacrtanog plana. Pa bi se i plan ušteda, ionako predmet socijalne svađe - kroz nekoliko mjeseci mogao dodatno zaoštriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo