OPASNE IGRE GLADI / Mučna ispovijest 14-ogodišnje anoreksičarke!

Potresna priča 14-ogodišnje anoreksičarke, djevojčice koja je otišla na liječnje tek kad je spala na 34 kilograma. I ona i njezina majka odlučile su ostati anonimne jer društvo ovaj problem još uvijek smatra hirom, a ne bolešću.

13.6.2014.
18:29
VOYO logo

U Hrvatskoj više od 100 tisuća ljudi boluje od poremećaja u prehrani. Od toga 25 tisuća od anoreksije, a 75 tisuća od bulimije. Upravo u ovom trenutku najmanje 3 osobe povraćaju svoj ručak. S ovim poremećajima prosječno žive 15 godina nakon čega umru ili si oduzmu život.

"Imamo natjecanja u tom rangu tko će manje jesti, tko će brojati kalorije više, ili u tome samo teoretski čija je tablica bolja na neki način", izjavila djevojčica koja boluje od anoreksije.

Za potrebe ove priče zvat ćemo je Ana. Ima 14 godina i upravo završava osnovnu školu. Visoka je 160 centimetra, a do prije nekoliko mjeseci imala je 34 kilograma. Danas teži 10 kilograma više, jer se liječi već godinama, ali njezino srce je toliko slabo da bi svakog trena moglo popustiti.

"Zapravo je jako teško svaki dan preživljavati i ići iz jedne u drugu, treću bolnicu i stalno biti na infuzijama, hranjenjima na sondu i stalno provjeravati broj kilograma, a s druge strane ja želim sasvim nešto drugo".

Ona želi upisati medicinski fakultet i živjeti dugo i sretno, no nije sigurna želi li si doista pomoći. Upravo u tome leži problem ove bolesti. Zna to i autorica knjige 'Anoreksija - težina ljepote'. Danas se smatra zdravom, ali do prije nekoliko godina prolazila je isto što i Ana.

"Najmanji broj kilograma je oko 30 kilograma! Sjećam se to sam imala nakon povratka s ekskurzije u 8. razredu, i užasno sam se slabo osjećala, refleks gutanja sam izgubila, nisam se mogla dizati iz kreveta. Do kupaone mi je bilo teško otići. To je dosta kompleksna bolest, zato što se pacijentice ne žele liječiti, one ne žele biti zdrave i to uvelike otežava proces ozdravljenja", izjavila je Neda Dropulić, autorica knjige "Anoreksija - težina ljepote".

Kada je tako, jasno je da se radi o kronično trajnom stanju. Iako je bolesnima najgore, te patnje nisu pošteđeni niti njihovi roditelji. Baš poput Hrvoja, čija kćer već 15 godina boluje od anreksije. Osnovao je i Udrugu, ali tvrdi - nitko se tim problemom ozbiljno ne bavi.

"Jedan od razloga je što nismo komercijalna bolest, pa nema političke volje, ni volje struke", kazao je Hrvoje Rendulić, predsjednik Udruge Nada.

Još je jedna zabluda vezana uz anoreksiju i bulimiju. Mršave svjetske zvijezde, manekenke, glumice i pjevačice – nisu krive za anoreksiju mladih diljem svijeta.

"Anoreksija je poznata od antike, preko srednjeg vijeka do danas, u srednjem vijeku nije bilo medija, ni šoubiznisa pa kako onda objasniti tamo u ono vrijeme anoreksiju i bulimiju", dodaje Rendulić.

U knjizi je Neda opisala šokantne trenutke iscrpljivanja i samouništenja. Baš onakvih kakvih se svijet prisjećao u trenutku smrti francuskog modela Isabelle Caro, koja je bolovala od anoreksije, a plakatima i jezivim fotografijama slabašnog tijela ukazivala na stravične posljedice te bolesti.
olja za životom je jedinstvena i dosad je u mnogočemu nadjačala brojne zapreke.

Ima nade. A ima i Nade – Udruge koja može barem savjetima pomoći oboljelima. A mlada Neda, napokon izliječena nada se da će i druge djevojke jednog dana moći ovako stati pred društvo, nasmijati se i reći - volim život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo