UBILI VOJNIKA / Mursijeve pristaše pozivaju na masovna okupljanja

Image
Foto: AP

Dva dana nakon svrgavanja šefa države, vojska je pozvala na "nacionalno pomirenje" u zemlji sukobom podijeljenoj na pristaše i protivnike Mursija, no islamisti su u zoru napali vojnu postaju na Sinaju i ubili vojnika.

5.7.2013.
12:01
AP
VOYO logo

Pristaše svrgnutog egipatskog predsjednika MohamedaMursija pripremaju se za prosvjede kako bi osudili državni udar i val uhićenja čelnika pokreta Muslimanskog bratstva, pribojavajući se novog nasilja i ponovne uspostave čvrste ruke u zemlji.

Dva dana nakon svrgavanja šefa države, vojska je pozvala na "nacionalno pomirenje" u zemlji sukobom podijeljenoj na pristaše i protivnike Mursija, no islamisti su u zoru napali vojnu postaju na Sinaju i ubili vojnika. Vojska također poziva narod da se ne okreće osveti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uznemiren zbog svrgavanja prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika, iako ga značajan dio naroda nije podržavao, Zapad i dalje izražava zabrinutost, a SAD traži od novih vlasti da prema Mursiju i njegovim pristašama ne primjenjuje "proizvoljna uhićenja".

Okupljeni unutar Nacionalne fronte za obranu legitimiteta, glavne islamističke snage u zemlji, pozvale su svoje pristaše na masovna i "miroljubiva" okupljanja protiv vojnog udara. Prosvjedi bi trebali započeti u Kairu i ostalim dijelovima zemlje nakon tradicionalne tjedne molitve oko podneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da će "odlučno" odgovoriti na nerede, a u Kairu su tijekom jutra raspoređena blindirana vozila. Vojska je poručila da su "mirna okupljanja i sloboda izražavanja zajamčeni svima".

Muslimansko bratstvo koje je osudilo "teror policijske države" i "državni vojni udar protiv legitimiteta predsjednika Mursija", pozvalo je prosvjednike na suzdržanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo