PORAZNA STATISTIKA / Na burzi najviše mladih Španjolaca, Grka i - Hrvata!

U Europskoj uniji nezaposleno je 26,7 milijuna ljudi. Podaci su to statističkog ureda Europske unije - Eurostata koji se od ovog se mjeseca intenzivnije bavi i Hrvatskom. Za sada ne po dobrom. Naime, objavili su brojke o nezaposlenoti za prvu polovicu godine kojima su dodali Hrvatstku koja je odmah zauzela mjesto pri vrhu ljestvice.

31.7.2013.
18:40
VOYO logo

U proteklih godinu dana nezaposlenost je rasla u čak 17 članica Europske unije - uključujući novu zvijezdu - Hrvatsku.

U Uniji je, računajući Hrvatsku, u lipnju živjelo 26,7 milijuna nezaposlenih - odnosno 11 posto. Najgore je u Grčkoj i Španjolskoj, slijede Portugal i Cipar, dok je Hrvatska na petom mjestu. Najmanje nezaposlenih imaju Luksemburg, Njemačka i Austrija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezaposlenost je i dalje šokantno velika. Članice moraju prilagoditi školovanje gospodarstvu,  smanjiti porez na rad i promijeniti radne zakone da poslodavci mogu lakše zapošljavati", kaže glasnogovornik europske povjerenice za obrazovanje i mlade DennisAbbott.

Raste i nezaposlenost mlađih od 25 godina - više ih je od pet i pol milijuna. Daleko najgore je u Španjolskoj, Grčkoj i Hrvatskoj - jedine tri zemlje gdje je nezaposlenost mladih veća od 55 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, ako ste nezaposleni ili mlada osoba, ovi podaci ne daju neku nadu. Sve je gotovo isto kao i prošlog mjeseca. Nezaposlenost je nedopustivo visoka. Članice se moraju sabrati, provesti reforme i dati ljudima priliku za pristojan posao", upozorava Abbott.

Hrvatski ministar rada tako je u otvorio Centar za mlade čiji će savjetnici pomoći mlađim ljudima da budu konkurentniji na tržištu rada. To je samo dio promjena u načinu rada Zavoda za zapošljavanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je mjesto gdje ćete dobiti savjet, gdje ćete dobiti poduku i gdje ćete naći radno mjesto,a s druge strane su poslodavci koji će u Zavodu dobiti partnera koji će im omogućiti da nađu kvalitetne radnike i da te radnike zaposle", kaže MirandoMrsić.

Nezaposlenih radnika na Zavodu je danas, u srcu sezone, više od 316 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo