dosta je politike štednje! / 'Na dijetu se ne ide ako si mršav, nego kada si podeblji'

Image
Foto: PIXSELL

Pet godina krize jasno pokazuje da politika štednje ne može izvući zemlju iz recesije, da smanjivanje proračunskog deficita i zaduženja treba provesti tek nakon što se osigura gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta, smatraju sindikati.

23.4.2013.
13:40
PIXSELL
VOYO logo

Čelnici 12 sindikata javnih i državnih službi najavili su danas da će 17. svibnja provesti referendum među članstvom o mogućoj blokadi cijelog sustava javnih i državnih službi kako bi natjerali Vladu da promijeni politiku ili odstupi.

Blokada sustava trebala bi biti vrhunac u nizu prosvjeda koje su sindikati isplanirali, a koji će početi 1. svibnja, na Međunarodni praznik rada, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića u organizaciji svih pet sindikalnih središnjica. Idući javni skup sindikati javnih i državnih službi planiraju organizirati na dan izborne šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokada usluga

"Javni i državni službenici, koje vlast i neki privatni mediji nazivaju 'parazitima', na referendumu će se izjasniti jesu li spremni blokirati usluge građanima, kako bi svi vidjeli kako je to kada ne radi ono što mnogi smatraju da im je bogomdano", poručio je na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

"Možete li zamisliti početak turističke sezone s kolonama automobila od hrvatske granice do Austrije, kolone duge stotine metara pred šalterima, liječnike koji rade kao nedjeljom i praznikom, ili sustav obrazovanja u kojem se ne zaključuju ocjene, ne organiziraju ispiti, ni upisi u škole i fakultete", rekao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalni povjerenici koji su ispunili anketne upitnike o mogućim akcijama u vrlo velikom postotku izjasnili su se za radikalne oblike prosvjeda, pa i najubojitije oružje sindikata kao što je blokada sustava, a sindikalni čelnici vjeruju da će takve akcije razumjeti i podržati i građani.

Dio građana mogao bi zbog naših akcija imati određenih problema, priznaje čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, ali to je neizbježno kada javne ili državne službe štrajkaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

sindikati prosvjed, zakon o radu prosvjed

(Foto: PIXSELL)

Uostalom, ne mora značiti da će svi biti nezadovoljni što ostaju bez usluga državnog aparata, dometnuo je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić, jer policajac može, primjerice, odlučiti da nekom nemarnom građaninu ne naplati kaznu ako ga uhvati u vožnji bez sigurnosnog pojasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet godina krize pokazuje da politika štednje ne može izvući zemlju iz krize

Ribić je pak nabrojao sindikalne zahtjeve upućene Vladi: vraćanje otetih prava, povlačenje odluka kojima se derogiraju kolektivni ugovori, usklađivanje plaća u javnim i državnim službama s drugim sektorima, hitna izmjena Zakona o reprezentativnosti, javna isprika vlasti zbog šikaniranja službenika i smjene kompromitiranih ministara, te promjena ekonomske politike.

Pet godina krize jasno pokazuje da politika štednje ne može izvući zemlju iz recesije, da smanjivanje proračunskog deficita i zaduženja treba provesti tek nakon što se osigura gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne ide se na dijetu kada si mršav, nego kada si podeblji. Tako se ne pokreće gospodarstvo", naglasio je Ribić.

"Hrvatska još ima prostora za zaduživanje, a od smanjenja deficita ne treba raditi dogmu, prvo treba izgraditi zdravu ekonomiju", kaže Ribić koji se pritom poziva na nobelovce Paula Krugmana i Josepha Stiglitza, koji su već odavno procijenili da politika štednje ne može pobijediti krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako najavljeni prosvjedi i blokade ne natjeraju vlast da promijeni svoj politički smjer, sindikalci najavljuju da će najesen organizirati referendum za prijevremene izbore. Pritom tvrde da ne zagovaraju nijednu političku opciju jer su za sadašnje stanje krivi i SDP i HDZ.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo