donjeck pod paljbom / Na istoku Ukrajine nema mira, povećava se broj žrtava na obje strane

Image
Foto: AP Images

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za pucnjavu u jednoj stambenoj četvrti Slovjanskoj u kojoj su ozlijeđeni civili i oštećena je jedna škola. Ukrajinska strana javlja o 10 ozlijeđenih civila, a separatisti o dva.

28.5.2014.
16:22
AP Images
VOYO logo

Na istoku Ukrajine ni u srijedu nema mira: u Slovjansku se pucalo i navodno ima ozlijeđenih civila, a u Donjecku je zabilježena kratkotrajna paljba, dan pošto je u sukobu s ukrajinskim snagama ubijeno pedesetak separatista.

Ukrajinska vojska i proruski separatisti međusobno se optužuju za pucnjavu u jednoj stambenoj četvrti Slovjanskoj u kojoj su ozlijeđeni civili i oštećena je jedna škola. Ukrajinska strana javlja o 10 ozlijeđenih civila, a separatisti o dva.

U Donjecku je bilo kratkotrajne pucnjava na području regionalne uprave Službe državne sigurnosti, ali je nakon toga zavladao mir, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici gradonačelnika Aleksandra Lukjančenka. Separatisti su priopćili da su srušili bespilotnu letjelicu ukrajinskih snaga iznad grada. Stanovnici obližnjih zgrada zamoljeni su da da izlaze na prozore, balkone i ulicu osim u slučaju krajnje potrebe.

Vladine snage ubile su desetke pobunjeničkih boraca u ponedjeljak u operaciji preuzimanja kontrole nad zračnom lukom u Donjecku, koju su pobunjenici zauzeli dan nakon što je Petro Porošenko pobijedio na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Separatisti su priopćili u ponedjeljak da je 50 njihovih boraca ubijeno. Vojska tvrdi da nije pretrpjela gubitke te da je vratila kontrolu nad aerodromom.

U sukobu na ukrajinsko-ruskoj granici na području Luhanska između naoružanih muškaraca i ukrajinskih graničara ubijeno je pet terorista, a jedan je ranjen, rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji čelnik Državne pogranične službe Nikolaj Litvin. Ukrajinska vlada je optužila Rusiju za slanje "terorista" preko svoje granice u utorak nakon što su se pogranične snage sukobile s naoružanim muškarcima na istoku zemlje tijekom noći. "Mi radimo sve što je potrebno kako bi osigurali zaštitu granice", istaknuo je Litvin.

Litvin je dodao da će ukrajinske vlasti uskoro donijeti odluku o snažnom jačanju mjera sigurnosti na istočnoj granici. Po njegovim riječima, zasad se ne razmatra potpuno zatvaranje granice s Rusijom. Dodao je da bi se mogla razmotriti uspostava tampon zone.

OESS još uvijek nema informacija o četiri svoja promatrača koji su nestali u utorak u regiji Donjecka. Nestali promatrači su građani Estonije, Švicarske, Turske i Danske. "Nažalost, zasad nema vijesti otkad je objavljena informacija o njihovu nestanku", izjavila je djelatnica službe za odnose s javnošću specijalne promatračke misije OESS-a u Ukrajini Irina Gudima, a prenosi agencija Ukrinform.

Izaslanik OESS-a za Ukrajinu, njemački diplomat Wolfgang Ischinger, u srijedu je kazao kako nije isključeno povlačenje promatrača postane li stanje previše opasno na istoku Ukrajine.

NATO danas priopćio da je Rusija s granice s Ukrajinom povukla nekoliko tisuća vojnika, ali ih je tamo ostalo još 10 tisuća. Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov opovrgnuo je navode da se čečenski vojnici bore na strani proruskih pobunjenika.

U međuvremenu je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk otputovao u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel i sudjelovati na summitu o energetskoj sigurnosti u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo