HDSSB s Glavašem u publici / 'Na izbore izlazimo samostalno i ne želimo nikakvu 'žensku kvotu'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Radi o želji članova i simpatizera stranke da stranka na parlamentarnim izborima 'nastupi samostalno, u koaliciji s narodom, po čemu je i do sada bila prepoznatljiva'

7.2.2015.
18:07
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjedništvo HDSSB-a u subotu je zaključilo da stranka na predstojeće parlamentarne izborima izlazi samostalno, a ne kao dio Saveza za Hrvatsku, u sklopu kojeg je nastupila na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, izvijestio je u Osijeku predsjednik HDSSB-a DraganVulin.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva Vulin je rekao da je Savez za Hrvatsku djelovao na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima, kada je Hrvatska bila jedna izborna jedinica, a da se parlamentarni izbori održavaju u 10 izbornih jedinica, pri čemu će se HDSSB, kao i do sada, natjecati u 4. i 5 izbornoj jedinici, odnosno na području pet slavonskih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako se radi o želji članova i simpatizera stranke da stranka na parlamentarnim izborima "nastupi samostalno, u koaliciji s narodom, po čemu je i do sada bila prepoznatljiva".

Istaknuo je kako im je glavni politički cilj, u koji su čvrsto uvjereni, "da nakon parlamentarnih izbora neće biti buduće hrvatske vlade, bez HDSSB-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurni smo da nitko bez HDSSB-a neće moći kreirati politiku na nacionalnoj razini. Iako smo regionalna stranka, imamo velik utjecaj na nacionalnu politiku, često smo bili jedina stranka koja štiti nacionalne interese u parlamentu, ocijenio je Vulin.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik stranačkog Vijeća za nacionalnu, regionalnu i unutarstranačku politiku VladimirŠišljagić rekao je da samostalnim izlaskom na parlamentarne izbore HDSSB nastavlja svoju vjerodostojnu politiku, zastupajući prvenstveno regionalne, ali i hrvatske nacionalne interese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit kako će biti stajalište stranke u raspravi o promjenama izbornoga sustava, predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a JosipSalapić kazao je kako nisu zadovoljni što, nakon dva mjeseca razgovora sa svim strankama, idućega tjedna u raspravu dolazi prijedlog zakona koji daje samo SDP. Najavio je da neće podržati taj prijedlog

HDSSB se ne slaže s prijedlogom vladajućih o jednom preferencijalnom glasu i pragom od 10 posto, jer smatra da taj model nije pravedan i ide na štetu regionalnih stranaka, te ga stoga neće prihvatiti, rekao je Salapić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dodao je kako će stranka imati amandman, u kojem predlaže tri preferencijalna glasa i prag od pet posto, a također traži odustajanje od prijedloga da Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbije prihvatiti liste na kojima nema 40 posto žena.

Zalažemo se za žene na listama, ali odbijanje liste od strane DIP-a je kršenje ustavnih prava i to treba izbaciti iz zakona, jer to nije u duhu demokracije i Ustava, smatra Salapić te napominje kako će SDP, ako želi potporu ostalih stranaka, morati promijeniti stavove o ovome zakonskom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciju za novinare iz publike je pratio i utemeljitelj HDSSB-a BranimirGlavaš, ali bez obraćanja novinarima.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo